Het Nationaal Renovatie Platform (NRP) en de TU Delft kondigen een nieuwe samenwerking aan om vanaf 2013 een hoogwaardige opleiding voor Renovatie en Transformatie van bestaand vastgoed te kunnen bieden.
De NRP Academie richt zich op professionals in de breedte van de vastgoedsector, zoals opdrachtgevers, ontwerpers, adviseurs, beleggers, (gemeente)ambtenaren, bouwbedrijven en op docenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs.
Andere aanpak
Aan een dergelijke opleiding is volgens de belanghebbenden grote behoefte. Nu de transitie van groei en nieuwbouw naar een nieuw evenwicht met toenemende aandacht voor renovatie en transformatie zich duidelijk aftekent, wordt een fundamenteel andere aanpak en werkwijze verlangd van de bouw- en vastgoedsector en van de overheid. Om deze nieuwe werkwijze te faciliteren zijn opleidingen onontbeerlijk. De partners van het Nationaal Renovatie Platform vinden het belangrijk om gezamenlijk deze opleidingsbehoefte te inventariseren en hierop met een adequaat antwoord te komen. Door de koppeling van wetenschap aan de praktijkkennis van de tientallen partners ontstaat bovendien een state of the art opleidingsaanbod.
Verbindingen leggen
De NRP Academie richt zich op in de praktijk werkzame professionals die zich verder willen bekwamen in het vakgebied van renovatie en transformatie. Herontwikkeling vraagt van professionals enerzijds dat zij zich specialiseren op herinvesteren in bestaand bebouwd gebied, anderzijds dat zij kennis en vaardigheden kunnen combineren op zowel bouwtechnisch, ontwerptechnisch, juridisch, organisatorisch, bestuurskundig, ruimtelijk en (financieel)economisch gebied. De ideale herontwikkelaar is vanuit zijn eigen discipline in staat om verbindingen te leggen tussen diverse niveaus en overziet de consequenties van beslissingen van investering tot uitvoering in grote lijnen. Het is nadrukkelijk een ander vak dan nieuwbouw op uitleggebieden waarvoor andere kennis, vaardigheden en attitude nodig zijn.
Modulair aanbod
Diverse kennisinstellingen worden betrokken bij het ontwikkelen van het programma. Dat gebeurt onder verantwoordelijkheid van prof. Vincent Gruis, hoogleraar Housing Management aan de afdeling Real Estate & Housing van de TU Delft. Ook wordt de bij de partners aanwezige praktijkkennis gemobiliseerd door het NRP, zodat een up-to-date aanvulling op het onderwijsprogramma beschikbaar komt. Na het volgen van de opleiding hebben de deelnemers brede specialistische kennis, vaardigheden en attitude om een op hun rol afgestemde bijdrage te kunnen leveren aan renovatie en transformatie van bestaande gebouwen en gebieden. De opleiding wordt modulair aangeboden. De structuur van de opleiding vormt tevens de basis voor het NRP kennissysteem.
Nationaal Renovatie Platform
Het Nationaal Renovatie Platform is een netwerk van private organisaties uit de breedte van de vastgoedsector en is in 2011 opgericht om het duurzaam gebruik van de bestaande gebouwde omgeving te bevorderen door middel van renovatie en transformatie. Daarvoor zijn kennis en inspirerende voorbeelden nodig. Maar ook randvoorwaarden die herontwikkeling en investeringen aantrekkelijker maken. En mensen die er met plezier en liefde aan werken. Daarom heeft het NRP drie belangrijke speerpunten:
- Versterking van het imago van renovatie en transformatie middels de Gulden Feniks en diverse publicaties;
- Bevorderen van het kennisniveau en vaardigheden door de NRP Academie in samenwerking met gerenommeerde onderwijsinstellingen;
- Verbetering van de randvoorwaarden voor investeringen in bestaand vastgoed, met name de wet- en regelgeving. Zo pleit het NRP voor bredere toepassing van flexibel gebruik van vastgoed.