Duurzaam landgoed Hackfort deze maand opengesteld voor publiek

In mei en september dit jaar organiseert Natuurmonumenten voor het eerst de Cultuur Monumenten Maand; een maand waarin mensen unieke monumenten kunnen bezoeken die gewoonlijk gesloten zijn. Voor het eerst in haar geschiedenis opent zij de deuren van verschillende parels, waaronder duurzaam landgoed Hackfort om mensen kennis te laten maken met Nederlandse cultuurhistorie.

Hackfort bestaat uit een veertiende-eeuws kasteel met bijgebouwen en veertig boerderijen in een gevarieerd landschap van meer dan 700 hectaregroot. Het kasteel is omgeven met imposante eikenlanen. Naast de authentieke boerderijen liggen hooibergen, boomgaarden en bolle akkers verspreid over het landschap. Ze worden omgeven door bossen, houtwallen en kronkelige zandweggetjes. Ook heeft het landgoed een Koetshuis en een voormalige duiventil, omgebouwd tot Tuinhuis. Op Hackfort is zorg voor mens, landschap en cultuur op een bijzondere manier gecombineerd. De Keuken van Hackfort huisvest mensen met een beperking in twee zorgboerderijen en laat hen en anderen werken in de biologische tuin, genaamd Hof van Hackfort.

 

Energie

Twee authentieke boerderijen kregen een herbestemming als zorgboerderij. Een derde zorgboerderij is in ontwikkeling. Op beide zorgboerderijen, de Hoogkamp en het Hofhuis zijn zwarte zonnepanelen op het dak bevestigd. De energie die hieruit vrijkomt zorgt, samen met de energie opwekkende watermolen op het landgoed, voor voldoende stroom voor zowel de twee zorgboerderijen als het nabij gelegen restaurant in Het Koetshuis. Al wat overblijft gaat terug het net in.

 

Warmte

De warmte op het landgoed wordt op drie bijzondere manieren gereguleerd. Het aardwarmtesysteem onder de naastgelegen koeienwijde zorgt voor warmte in Het Koetshuis en zorgboerderij De Hoogkamp heeft zijn eigen aardwarmtesysteem. Het aardwarmtesysteem won eerder de Ed Wijffels-innovatieprijs. Het zijn zogenoemde ‘vingers’, wokkelkvormige buizen onder de grond van de weide. De vingers liggen op slechts vijf tot zeven meter diepte, waardoor de zonnewarmte toegang heeft tot het systeem. Vanwege de geringe diepte worden ook de verschillende aardlagen niet verstoord, wat gunstig is voor de natuur. Zorgboerderij het Hofhuis beschikt over een destijds door Nuon ontwikkelde houtkachel. De houtkachel  is computergestuurd en brandt acht uur op een vulling van brandhout. Het brandhout wordt geoogst in de omliggende houtwallen. Het Hofhuis, maar ook het150 meterverderop liggende Tuinhuis wordt door deze houtkachel voorzien van verwarming en warm water.

 

Duurzaam behoud

Om de cultuurhistorische gebouwen duurzaam te behouden, zijn ze vaak gesloten voor het publiek. In mei en september maakt Natuurmonumenten een uitzondering. In deze maanden worden allerlei activiteiten georganiseerd in en rondom bijzondere monumenten. Dat varieert van een kijkje op eigen gelegenheid tot rondleidingen, excursies, fietstochten en luxe arrangementen met diner en concert. Natuurmonumenten sluit zich met de openstelling van een deel van haar buitenplaatsen bij het Jaar van de Historische Buitenplaats aan, dat dit jaar plaatsvindt.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links