VvE Sporenboog geeft de zon door

Op maandagmiddag 14 mei vond de feestelijke ingebruikname plaats van de 175 zonnepanelen die op het dak van het complex Sporenboog / Funen geplaatst zijn. De VvE Sporenboog wil hiermee bijdragen aan het beperken van de CO2-uitstoot.

Het is het grootste VvE-zonne-energieproject in Amsterdam tot nu toe. De gemeente Amsterdam / stadsdeel Centrum ondersteunt het project met een Zon op je Dak-subsidie. Voor het stadsdeel is dit een belangrijk initiatief, omdat het laat zien dat ook een grootschalige aanleg van zonnepanelen in de binnenstad van Amsterdam mogelijk is.

De 175 zonnepanelen zijn het initiatief van enkele eigenaar-bewoners en kreeg ondersteuning van een grote meerderheid van de leden van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Voor Woonstichting De Key als mede-eigenaar is dit een pilotproject. Op basis van het al dan niet slagen ervan wordt gekeken of zonnepanelen grootschaliger kunnen worden ingezet.

De zonnepanelen zullen de energie opwekken voor de gemeenschappelijke ruimtes, liften en hydroforen in het complex.

 

Les over zonne-energie

Energieker (de installateur van de zonnepanelen), VvE Sporenboog en de gemeente Amsterdam willen graag ook anderen enthousiasmeren voor zonne-energie. Ze hopen dan ook dat andere VvE’s het voorbeeld gaan volgen.

Het belang van duurzaamheid kun je niet vroeg genoeg leren. Daarom bieden zij de bovenbouwleerlingen van de nabijgelegen Basisschool Oostelijke Eilanden – de BOE-school – een lespakket  zonne-energie aan. In deze les bouwen de kinderen een zonnebloem van Pico Sol die draait op zonne-energie. De opbrengst van de lespakketten zet Pico Sol in voor zonne-energie in ontwikkelingslanden. Een prachtige manier om de zon door te geven…

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links