Project Regeocities stimuleert bodemenergie in Europa

Vorige week startten dertien Europese bedrijven het project Regeocities om de juridische barrières rond bodemenergie weg te nemen. Met bestaande kennis en ervaring uit verschillende landen stelt Regeocities algemene richtlijnen en adviezen op voor beleid op bodemenergie. Soepeler beleid moet uiteindelijk bijdragen aan de Europese duurzaamheidsdoelstellingen. Met trainingen aan beleidmakers wordt deze informatie doorgegeven.

Hoewel bodemenergie kan zorgen voor aanzienlijke energie- en CO2-besparingen, bestaan hierover in Europa grote verschillen in beleid en wetgeving. Vooral de westerse landen, waaronder Nederland, hebben veel kennis en praktijkervaring. Terwijl in de zuidelijke en oostelijke landen vaak weinig tot niets is geregeld. Hierdoor wordt het gebruik van de bodem voor het duurzaam opslaan en leveren van seizoenswarmte en -koude bemoeilijkt of onmogelijk gemaakt.

Het project Regeocities beoogt het wegnemen van juridische barrières en het stimuleren van duurzame oplossingen door goede wet- en regelgeving. Daarom ondersteunt de Europese Commissie dit project vanuit het Intelligent Energy Europe programma.

Regeocities doet een beroep op de ervaring die IF specifiek heeft met open bodemenergiesystemen in de fases van beleid tot uitvoering. Daarnaast is IF in dit project verantwoordelijk voor de analyse van Nederlands beleid op zowel open- als gesloten bodemenergiesystemen.

 

In Regeocities werken de volgende partners samen:

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links