Rockwool Forum geslaagd

De Floriade in Venlo vormde op 16 april jl. het decor van de eerste editie van het speciaal voor architecten georganiseerde ‘Rockwool Forum’. Doelstelling van Rockwool voor het Forum was kennisdeling en interactie. Conclusie? Geslaagd. Een korte sfeerimpressie van één van de deelnemers.

De eerste spreker was Hannie Stappers van Rockwool. In haar presentatie ging zij in op de verschillende wet- en regelgevingen die er in de gebouwde omgeving in Nederland en Europa zijn op het gebied van duurzaamheid. Het gaf de circa 90 deelnemers een goed inzicht in de trend die gaande is van duurzaamheid als voorschrift naar duurzaamheid als regelgeving. Zo is er in het Bouwbesluit 2012 voor het eerst keer een milieuparagraaf opgenomen. Hierin zijn alleen de minimale eisen opgenomen, het is echter wel een eerste stap in de goede richting.

De Marketing Manager van Rockfon boodt de deelnemers inzicht in het recyclen van materialen aan de hand van projectcasus Isala Kliniek Zwolle. De mogelijkheden die dit biedt zijn te bekijken via een filmpje op YouTube.
De Area Manager van Rockpanel gaf uitleg over de BRE gecertificeerde gevelbekleding van Rockpanel. Meer informatie kan worden terug gevonden op de Website van Rockpanel (www.rockpanel.nl/aplus).

Duurzaamheidsgids

Rockwool introduceerde tijdens het Forum tussen de regels door een eigen Duurzaamheidsgids op internet, met daarin informatie over verschillende duurzaamheidinstrumenten. Het unieke is dat er is gekozen voor een onderverdeling per gebouwtype: eengezinswoning, meergezinswoning en utiliteitsbouw, om vervolgens per type in te zoomen op de uitwerking met diverse instrumenten zoals BREEAM-NL, GPR, LEED, DGNB en HQE. De tool is inzichtelijk te krijgen via de website.

 

Verplichting?

Rob Brugts, programmanager van DCGV, de ontwikkelaar van Greenport Venlo gaf uitleg over de ontwikkeling van Greenport Venlo. Een verhaal met een duidelijke duurzaamheidsambitie. Doelstelling is om van deze regio de nr. 1 aanbieder voor agro, food en logistic te maken. En dat op een duurzame manier. Door duurzame bouw, het terugdringen van energieverbruik en lokale duurzame energieopwekking. Dit laatste gebeurt op dit moment door het oprichten van een eigen energiebedrijf in een alliantie tussen Alliander, Liandon, Greenchoice, E-Kwadraat en Arcadis.

Rob Brugts vertelde over de nieuwbouw van kantoren. Een aanwezige architect uit de zaal stelde de opvallende vraag of er ook een verplichting voor bedrijven geldt voor de invulling van de leegstand van hun huidige kantoor bij het betrekken van deze nieuwbouw. Een vraag die twee jaar geleden niet was gesteld en die aangeeft dat hierover wordt nagedacht…

Het antwoord was overigens even duidelijk: er werd niet naar gekeken of een bedrijf het huidige kantoor leeg achter zich liet. Wel werden bedrijven gescreend op duurzaamheid in productie, mvo- beleid en mobiliteit.

 

Duurzaamheidsambitie

Huub Swillens van WY architecten gaf uitleg over de duurzaamheidsambitie van zijn bureau. Weliswaar geredeneerd vanuit de crisis, maar uiteindelijk met de conclusie dat het niet uitmaakt hoe je er komt, als je er maar mee komt! WY architecten liet de succesvolle projectcasus zien van De Moennik te Helden.

 

Passief Bouwen

Tot slot was het podium deze middag voor Chris Zijdeveld, lid van het Expertpanel van het Platform Duurzaam Gebouwd. In een bevlogen presentatie gaf hij de deelnemers inzicht in Passief Bouwen voor zowel nieuwbouw als renovatie. Met mooie anekdotes, aansprekende praktijkvoorbeelden en de nodige interactie met de deelnemers werd deze eerste editie van het Rockwool Forum afgesloten, terwijl de deelnemers de gelegenheid kregen de Floriade te bezoeken.

Een inspirerende middag die in de nabije toekomst  zeker een vervolg krijgt…

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links