Onder een groot aantal branches blijkt bereidheid te bestaan om te investeren in energiebesparende en / of -opwekkende maatregelen. Dit blijkt uit de in december 2011 en januari 2012 uitgevoerde Energie Enquête van VNU Exhibitions en Energiemedia.
Van de ruim 4600 respondenten staat maar liefst 71% (zeer) positief tegenover investeringen in energiebesparing en / of -opwekking. 42% van de respondenten verwacht binnen afzienbare tijd een energieproject op te starten waarvan het doel is energie te besparen dan wel op te wekken. Deze uitkomsten mogen een belangrijk signaal naar de markt worden genoemd, zeker gezien het feit dat de helft van de ondervraagden aangeeft dat zijn / haar organisatie dit soort maatregelen nog niet heeft geïmplementeerd.
Terugverdientijd
Uit het onderzoek blijkt verder dat de investeringsbedragen afhankelijk zijn van de grootte van het bedrijf. De bedragen lopen uiteen van tussen de tienduizend euro tot meer dan een kwart miljoen euro per energieproject. Opvallend is dat van de respondenten 22% een terugverdientijd accepteert tussen de vijf en zeven jaar. Bij een terugverdientijd van zeven tot negen jaar is dit 11% en 6% accepteert een periode van meer dan negen jaar.
De meest populaire combinaties zijn isolatiemaatregelen en / of energiemanagement in combinatie met zonne-energie en / of Warmte Koude Opslag (WKO).
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt door de meesten gezien als iets blijvends. Van de ondervraagden verwacht 42% dat hun klanten binnen tien jaar een energieneutraal product of dienst gaan eisen. Zowel beleid op het gebied van energiebesparing en -opwekking alsook MVO-beleid wordt door een groot deel van de ondervraagden als belangrijk beoordeeld.
Financiering
Het voornaamste obstakel om te investeren blijkt de financiering. Ook is er, gezien de huidige recessie, verdeeld of het doorkomen van de huidige recessie niet belangrijker is dat investeren in energiebesparing en/of duurzame energieopwekking. De wil is er wel, maar een deel van de respondenten stelt zich terughoudend op vanwege de recessie. Anderzijds is al eerder duidelijk geworden dat 42 procent wel binnen afzienbare tijd gaat investeren. Ook omdat zij een hoger financieel rendement verwachten voor hun organisatie na de investering.
Kentallen over de enquête
De enquête werd ingevuld door 4670 respondenten, afkomstig uit een groot aantal branches. De branche Industrie was onder de respondenten vertegenwoordigd met 29%, gevolgd door de branche Bouw & vastgoed met 24%. Zakelijke dienstverlening & consultancy vertegenwoordigde 13%, Overheid 10% en Architectuur 8%. De overige 16% bestond uit respondenten vanuit de energiebranche, groot- en detailhandel en ICT & communicatie.
Van de respondenten geeft 26% aan beslissingsbevoegd te zijn over maatregelen rondom energie(besparing) binnen de organisatie. 44% heeft een adviserende rol op het energievraagstuk en 9% is uitvoerend.
De Energie Enquête betreft vragen over:
- energie- en MVO-beleid binnen de organisatie;
- huidig en toekomstig gebruik van duurzame energiebronnen en energiebesparende maatregelen;
- obstakels bij het opstarten en realiseren van duurzame energieprojecten;
- toekomstige investeringen in energiebesparing en -opwekking en het verwachte financiële rendement;
- energieneutraliteit van toekomstige producten of diensten;
- recessie versus investeren in duurzaamheid.
De Energie Enquête kan worden gedownload via deze link. Hiertoe dient u zich als gebruiker eerst te registeren.
(BRON: Energie Vastgoed, 9 april 2012)