Stadsverwarming Purmerend met biomassa van Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer en Stadsverwarming Purmerend B.V. (SVP) hebben een overeenkomst gesloten. Met ingang van 2014 levert Staatsbosbeheer jaarlijks 100.000 ton biomassa aan SVP voor de opwekking van duurzame warmte.

De biomassa bestaat uit gesnipperd hout dat afkomstig is uit Nederlandse bossen, natuur en landschappen. Door het gebruik van biomassa spaart SVP op jaarbasis ruim 50.000 ton CO2 uit, wat gelijk staat aan de jaarlijkse uitstoot van 16.000 auto’s.

Met het vervangen van gas door hout vergroent SVP 80 procent van de warmtebehoefte van haar 25.000 klanten. Slechts de piekmomenten in de warmtebehoefte worden dan nog gedekt met gas. De levering van de biomassa start in 2014 en gaat door tot in 2024.

Toekomst
SVP maakt nu nog gebruik van de fossiele restwarmte van een verouderde elektriciteitscentrale. Om haar warmtelevering toekomstbestendig te maken heeft SVP besloten zelf warmte te gaan produceren via een biowarmtecentrale en is zodoende een strategisch samenwerkingsverband met Staatsbosbeheer aangegaan.

Staatsbosbeheer en SVP verkennen samen de mogelijkheden om ook de resterende 20 procent van de warmtebehoefte te vergroenen. Dit past in de strategie van SVP om haar volledige keten, van productie tot gebruik, verder te verduurzamen.

Deel dit artikel

permalink