Hogeschool Utrecht werkt met 033 Energie aan energiebesparende woningen

033Energie, een samenwerkingsverband van Gemeente Amersfoort, huiseigenaren, diverse aannemers, Rabobank en Eneco om energiebesparende woningen te realiseren, is een samenwerking aangegaan met Hogeschool Utrecht.

Innovatieteam
Vincent Gruis, lector Vernieuwend Vastgoedbeheer aan de HU, ondersteunt het project de komende drie jaar continu met een team van vijf studenten, het zogeheten ‘033Energie Innovatieteam’.

Multidisciplinair
Dit multidisciplinair team bestaat uit studenten van de opleidingen Bouwkunde en Ruimtelijke Ordening en Planologie. Ze zijn gestationeerd bij één van de partners, Bouwbedrijf Bloemendal, en ontwikkelen innovatieve producten en diensten op gebied van energiebesparing.

Het komende halfjaar wordt gewerkt aan een advies voor het energieneutraal renoveren van een bouwblok en energiebesparing, een advies voor communicatie binnen VVE’s en een aantal uitgewerkte scenario’s voor locale energieopwekking (zonnestroom).

Verduurzaming
Het doel van 033Energie is om de komende drie jaar tenminste tweeduizend woningen in Amersfoort te verbeteren. Denk daarbij aan isolatie van vloeren, wanden en daken, maar bijvoorbeeld ook aan energiezuinige installaties zoals zonnepanelen, zonneboilers en nieuwe cv-ketels.

Met alle partijen in het consortium wordt het hele traject van verduurzaming opgepakt, van bewustwording tot advisering en van financiering tot en met de realisatie.

Samenwerking
Het project is gestart als gemeentelijk initiatief waarbij is ingezet op burgerparticipatie en samenwerking met aannemers en installateurs. Door de succesvolle aanpak is de samenwerking zo gegroeid dat het initiatief door lokale (markt)partijen kan worden overgenomen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft 033Energie een subsidie toegekend.

Meer informatie op de website

Deel dit artikel

permalink