DGBC lanceert duurzaamheidkeurmerk voor datacenters

De Dutch Green Building Council (DGBC) heeft een aparte BREEAM-NL richtlijn voor datacenters gelanceerd.

“Vanwege de specifieke functie en energievraag is het namelijk niet mogelijk om dit type bouwwerken met de huidige BREEAM-NL Nieuwbouw richtlijn te beoordelen”, legt DGBC-projectmanager Maarten Dansen uit.

De eerste projecten zijn reeds bezig met certificeren en staan er steeds meer partijen in de rij om dit voorbeeld te volgen. Tot de eersten behoren EvoSwitch Datacenter en netbeheerder Ziggo.

Duurzaamheidkeurmerk
“Zowel vanuit de markt als de overheid bestond al langer de behoefte aan een duurzaamheidkeurmerk voor datacenters." Met ondersteuning van Agentschap NL en samen met partijen als Ziggo en EvoSwitch heeft SGBC de BREEAM-NL Datacenters ontwikkeld.

De partijen die hebben meegedaan met de ontwikkeling hebben met hun feedback direct invloed gehad op nieuwe richtlijn.

Voetafdruk
EvoSwitch gaat nieuw bouwen op de bestaande campus in Haarlem, waar nu al 10.000m2 datacenter is gerealiseerd. Zij verhuren deze ruimte aan grote afnemers zoals Wikipedia.

EvoSwitch heeft duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen hoog in het vaandel: “We realiseren ons dat we behoren tot de grootste energieverbruikers. We willen onze CO2-voetafdruk zoveel mogelijk beperken en investeren in duurzame technieken. Meewerken aan de ontwikkeling van de nieuwe BREEAM-NL richtlijn past dus helemaal bij onze bedrijfsvisie.”

Buitenlucht
Als de nieuwbouw van EvoSwitch gereed is, zorgt dit project in totaal voor een energielast die vergelijkbaar is met die van een gemeente met 75.000 huishoudens: circa 30 megawatt bij volle belasting.

“Kijkend naar wat dit betekent voor het milieu en de operationele kosten, is het dus heel belangrijk dat we slim omgaan met de hoeveelheid warmte die straks vrijkomt. Om dit probleem te tackelen hebben we inmiddels een eigen Free Cooling concept ontwikkeld. Dit is een energie-efficiënte koeltechniek waarbij handig gebruik wordt gemaakt van de koude buitenlucht.” 

Feedback
In de reactie vanuit EvoSwitch klinkt waardering door voor de voortvarendheid waarmee het opstellen van de nieuwe richtlijn is aangepakt. Wiersma: “De feedback was van een hoog niveau. Ik heb er erg van genoten!”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Dutch Green Building Council