Voorst stimuleert zonne-energie in de regio

De regio Voorst heeft grote belangstelling voor zonne-energie. Dat blijkt uit een drietal bijeenkomsten van de coöperatie EnergieRijk Voorst (ERV).

De coöperatie is een initiatief van een aantal burgers uit de gemeente en heeft als doelstelling de CO2-uitstoot in de regio te verminderen. Voor het eerste project van ERV dat gericht is op het stimuleren van duurzame energie is gekozen voor een samenwerking met Centrosolar Benelux.

Via dit bedrijf worden zonne-energiesystemen dankzij collectieve inkoop tegen een gereduceerd tarief ter beschikking gesteld.

Samenwerkingspartner
Willem de Groot, één van de initiatiefnemers van ERV: “EnergieRijk Voorst heeft Centrosolar gekozen als samenwerkingspartner voor dit zonne-energieproject vanwege hun uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. Ze maakten op ons de beste indruk door complete systemen aan te bieden met op elkaar afgestemde onderdelen van degelijk gecertificeerd fabricaat. Ook konden lokale installateurs voor dit project ingeschakeld worden.”

Het initiatief om de coöperatie EnergieRijk Voorst op te richten is begin 2011 gestart en ERV wordt naar verwachting dit voorjaar officieel opgericht. Het initiatief wordt breed gesteund door zowel particulieren als lokale bedrijven, de gemeente en woningbouwverenigingen.

Voordeel
ERV is opgericht ten behoeve van het milieu, maar ook omwille van het financiële voordeel dat op middellange termijn behaald wordt door over te stappen op duurzame energie.

Het eerste grote project vanuit ERV om duurzame energie te stimuleren is gericht op particulieren, maar volgens De Groot is er zeker ook belangstelling vanuit het bedrijfsleven. “We hebben de ambitie om in 2030 vijftig procent van alle energie die wordt gebruikt in de gemeente afkomstig te laten zijn van duurzame energiebronnen. Dit kunnen we uiteraard alleen bereiken als vele inwoners en bedrijven in de gemeente meedoen".

Projecten
"De energieprijzen van grijze stroom zullen naar verwachting verder oplopen de komende jaren. Daarom kijken we op dit moment of er naast het zonne-energieproject nog andere projecten gestart kunnen worden, waaronder projecten op het gebied van microvergisting en windenergie”, aldus De Groot.

Meer informatie, zie de website

Deel dit artikel

permalink