Online participatie zorgt voor groter bereik onder burgers

Volgens recent onderzoek van 4Motion onder inwoners van Utrecht, zorgt eParticipatie bij gebiedsontwikkeling ervoor dat een nieuwe groep burgers meepraat over ontwikkelingen in hun stad.

Het bureau onderzocht de motivatie van de deelnemers aan het online Stadsdebat in Utrecht over het Dynamisch Stedelijk Masterplan, gehouden in maart 2011. Het bleek dat 25% van de deelnemers aan het online Stadsdebat voor het eerst geparticipeerd in een debat; 98% wil dit vaker gaan doen.

Voordeel
Ruim driekwart van de burgers geeft aan mee te willen doen met burgerparticipatie. Wel willen zij steeds meer zelf bepalen wanneer ze meepraten. Vooral de doelgroep dertigers en veertigers wil zijn of haar eigen tijd indelen. Het grote voordeel van eParticipatie is dat mensen kunnen participeren wanneer zij willen, op elke willekeurige plek.

Ook blijkt dat eParticipatie de drempel verlaagt voor mensen om mee te praten: ‘Ik heb meer rust om te bedenken wat ik wil meedelen. In openbare bijeenkomsten kom ik niet altijd goed uit mijn woorden’ aldus een deelnemer van het online debat.

Combinatie
Ondanks de grote voordelen van eParticipatie, blijft persoonlijk contact eveneens belangrijk. Een combinatie van online platformen en fysieke bijeenkomsten is dan ook de beste manier om burgerparticipatie bij gebiedsontwikkelingen uit te voeren. Op deze manier wordt een zo breed mogelijke groep mensen bereikt.

Vaak gehoorde kritiek op eParticipatie is dat niet iedereen internet heeft, maar het onderzoek toont aan dat die mensen er nauwelijks meer zijn. Burgers van alle leeftijden zijn actief op internet en beschikken vaak over een account op een online sociaal netwerk zoals Facebook, Twitter en LinkedIn.

Oplossingen
Voor gemeenten toont het onderzoek aan dat een beter proces, waaronder het gebruikmaken van eParticipatie, leidt tot meer draagvlak voor oplossingen. 

Deel dit artikel

permalink