ChristenUnie wil 100% gecertificeerd Nederlands bos

De ChristenUnie vindt dat de houtproductie in Nederland zou moeten worden herzien en dat er meer hout, 75% van de lopende bijgroei, kan worden geoogst.

Houtvoorraad
Nu wordt ongeveer 55-60% van de bijgroei geoogst. De houtvoorraad neemt dus jaarlijks fors toe, maar volgens het huidige subsidiestelsel worden boseigenaren bij meer productie gekort, waardoor de prikkel om meer hout te produceren afwezig is. En dat terwijl we ruim 12 miljoen m3 hout gebruiken, en zelf maar 1 miljoen m3 produceren.

Boscertificering
Meer gebruik van hout in de bouw en voor de opwekking van energie uit biomassa is milieuvriendelijk. Ook wil de politieke partij het overheidstreven naar gecertificeerd hout op de Nederlandse markt per eind 2015 op 100% stellen, inclusief het hout uit Nederlandse bos. Dit betekent dat ook boseigenaren gestimuleerd worden om voor boscertificering te kiezen.

Grote boseigenaren kunnen hier zelfstandig aan werken, kleinere terreinbeheerders kunnen zich aansluiten bij organisaties die groepscertificaten aanbieden, aldus de ChristenUnie.

Deel dit artikel

permalink