Winnaars Ideeënprijsvraag Thermisch Actieve Gebouwen bekend

De Ideeënprijsvraag ‘In de kiem gescoord - Thermisch Actieve Gebouwen’ heeft niet één, maar twee prijswinnaars opgeleverd.

Inzendingen
De oproep voor de prijsvraag leverde zestien inzendingen op. Bij deze ideeenprijsvraag ging het om innovatieve ideeën die in de kern voldoende overtuigend zijn voor een vruchtbaar vervolg.

Jury
De jury, onder leiding van Atto Harsta van Aldus bouwinnovatie, beoordeelde alle inzendingen op relevantie met betrekking tot het thema (thermisch actieve gebouwen). Ook de relatie tot het materiaal beton speelde een rol. De twee genomineerde inzendingen bleken uiteindelijk zeer dicht bij elkaar te liggen. De jury heeft unaniem besloten beiden uit te roepen tot gedeelde winnaar. Twee andere inzendingen voldeden kregen een eervolle vermelding.

Ontwerpproces vereenvoudigen
Winnaar Jeroen Verwer stelt voor om simulatie- en analysesoftware te gebruiken om het ontwerpproces van thermisch actieve gebouwen te vereenvoudigen. De inzender stelt volgens de jury terecht dat het aantal disciplines en de hoeveelheid benodigde kennis leidt tot een complex en mogelijk onoverzichtelijk ontwerpproces.

Plafondsysteem
Winnaar Michael van Leeuwen stelt een plafondsysteem voor met één oplossing voor twee vraagstukken: akoestiek en (individuele) regelbaarheid. De jury kan zich voorstellen dat nader onderzoek gewenst is naar de efficiëntie van de systemen en hoe een snel veranderende comfortvraag kan worden opgevangen middels een relatief traag werkend systeem.

Prijsuitreiking
De winnaars ontvingen op 27 januari tijdens een speciale bijeenkomst op GEVEL 2012 uit handen van André Burger, directeur Cement&BetonCentrum, een voucher ter waarde van € 2.500 voor verdere ontwikkeling van de ideeën.De juryvoorzitter overhandigde aan beide winnaars een betonnen kubus-Award. Alle inzendingen zijn gebundeld tot een publicatie, die binnenkort beschikbaar komt.

Meer informatie op de Website In de kiem gescoord

Deel dit artikel

permalink