Utrechtse plannen bedreigd door Kabinet

Gemeente Utrecht en de Utrechtse woningcorporaties maken in het document 'Bouwen aan de stad' duidelijk hoe zij de komende vijf jaar blijven investeren in de stad.

Kabinetsplannen
De Utrechtse plannen worden echter bedreigd door het Kabinet, die wil dat corporaties mee gaan betalen aan de huurtoeslag en dat ze een groot deel van hun woningen te koop aanbieden aan huurders. Volgens de gemeente wordt stedelijke vernieuwing alsmede adequaat onderhoud en beheer hierdoor onmogelijk gemaakt.

Woonlasten
Gemeente en corporaties gaan circa 6.000 nieuwe woningen bouwen en 6.000 renovaties uitvoeren, om te investeren in de kwaliteit van de woningvoorraad. Bij die renovaties worden woningen ook energiezuiniger gemaakt, waardoor de energielasten – en dus de woonlasten – van huurders dalen. In totaal gaat het daarbij om ongeveer 17.500 huizen. De gemeente Utrecht, Bo-Ex, Mitros, Portaal, GroenWest en de SSH werken samen om deze ambities te realiseren.

Oplossingen
De gemeente en de corporaties zijn van mening dat ze elkaar nodig hebben om te werken aan stedelijke vernieuwing: "Lokale problemen vragen om lokale oplossingen". Volgens hen tonen de gemaakte afspraken aan dat dit werkt en past daar geen landelijk beleid bij dat het werken voor de Utrechtse huurders bemoeilijkt.

Zie de overeenkomst Bouwen aan de stad.

Deel dit artikel

permalink