Wat willen bedrijven op een duurzaam bedrijventerrein?

Ingenieursbureau Search onderzocht samen met ontwikkelaar Omala een aantal bedrijven gevestigd op één van de duurzame bedrijventerreinen Ecofactorij te Apeldoorn, Bargermeer te Emmen en De Trompet te Heemskerk.

Uit het onderzoek blijkt dat er financieel resultaat wordt geboekt met duurzaamheid. Van de ondernemingen die duurzame maatregelen hebben genomen, heeft 55% een financieel voordeel behaald. Dat voordeel bestaat uit lagere exploitatie (lagere energiekosten en inkoopvoordeel) en een voordeel uit (energie)investeringsaftrek.

Investeren
Alle bedrijven vinden het thema duurzaamheid voor de eigen onderneming belangrijk. Veertig procent is er zelf beleidsmatig mee bezig en 11% profileert er zich mee. Maar liefst 86% wil investeren in duurzame maatregelen. Eén derde raadt collega’s aan om voor een duurzaam bedrijventerrein te kiezen.

Duurzaamheidvisie
Veertig procent van de ondernemers vindt een duurzaamheidvisie voor een bedrijventerrein belangrijk. De meest belangrijke elementen in een visie zijn: duurzame energie, energie besparing en de mogelijkheid tot het versterken van het imago met duurzaamheid.Slechts 17% heeft zich er door laten beïnvloeden met het nemen van maatregelen.

Maatregelen
De wil om in duurzaamheid te investeren is er, maar de daadwerkelijke actie blijft achter. Ruim 30% heeft ook daadwerkelijk maatregelen genomen op het gebied van energiebesparing, zoals extra isolatie, energiezuinige installaties en verlichting. Het valt op dat de medewerkers nog niet betrokken worden bij het duurzame karakter van het terrein.

Bekijk het hele onderzoek

Deel dit artikel

permalink