Hoogste draaideur ter wereld

Maanden van voorbereiding en hard werken resulteerden in een technisch hoogstandje toen Boon Edam Zweden een draaideur met een hoogte van 10 meter installeerde in het Solna Shopping Centre in de Zweedse hoofdstad Stockholm.

Het Solna Centre werd in 1965 geopend en is sindsdien continu verder ontwikkeld en gerenoveerd. In het voorjaar van 2010 werd er begonnen met een grote renovatie om het gebouw te moderniseren en uit te breiden.

10 meter hoog
Een van de meest opvallende wijzigingen aan het gebouw betreft de hoofdingang. Het gerenoveerde gebouw vroeg om een innovatieve vrijstaande draaideur met een hoogte van 10 meter, met opvallende lichteffecten in de kap. Hiervoor werd de hulp ingeschakeld van Boon Edam, die het concept wist te realiseren.

Het bedrijf baseerde het ontwerp van deze deur op het eigen Tournex-draaideurmodel. Deze draaideur met een hoge capaciteit kan de verwachte grote dagelijkse bezoekersaantallen bij het shopping centre verwerken., zeven miljoen per jaar. Het 'altijd open, altijd gesloten'-principe van de deur zorgt er bovendien voor een vermindering van het energieverbruik voor verwarming en koeling van het centrum, waardoor aan de strengste milieuvereisten kan worden voldaan.

De kap van de deur bestaat uit een 2-verdiepingen glazen cilinder met binnencilinder en tussenvloer. In de binnenste cilinder bevinden zich platen met 500 glasvezelverlichtingspunten met aan de buitenring 8 grote ringen met kleurveranderende led-verlichting met speciale effecten.

Deel dit artikel

permalink