Onderzoek van De Dakdokters heeft aangetoond dat sinds de start van de subsidieregeling voor groene daken in 2010 in twee jaar tijd het aantal m2 groen dak is verdubbeld. Een tweejaarlijkse verdubbeling is echter niet genoeg als men beseft dat op dit moment slechts 2 promille van de Amsterdamse daken groen is.
De oppervlakte van Amsterdam is 291 km2, hiervan is 25% bebouwd. Op 60% van deze bebouwing bestaat de mogelijkheid om een groen dak aan te leggen.
Dat komt neer op ongeveer 9.000 voetbalvelden! Op dit moment is er in Amsterdam ongeveer twintig voetbalvelden aan groen dak aangelegd. Dit betekent dat er tot nu toe slechts 2,2 ‰ van de daken is vergroend.
Particulieren
De ontwikkeling is zeker positief. Sinds de start van de subsidieregeling voor groene daken in 2010 is in minder dan twee jaar het aantal m2 groen dak verdubbeld.
Daarnaast is het aantal projecten met 76% toegenomen. Het feit dat er relatief veel projecten zijn met kleinere afmetingen duidt erop dat ook particuliere huizenbezitters steeds vaker overgaan tot de aanleg van een groen dak.
Ideale spons
De vraag is of het snel genoeg gaat. Op maaiveld niveau is er in de stad geen ruimte meer voor groen en stadsparken zijn duur in onderhoud. De ruimte voor groen ligt op het dak en de gemeente is geen geld kwijt voor onderhoud.
Daarnaast zijn groene daken de ideale natuurlijke spons om de Amsterdamse riolen te ontzien. Hiermee kan aanzienlijk bespaard worden op het vergroten van het rioolsysteem. Ook de bijenstand is enorm gebaat bij groene daken. Maar bovenal is een groen dak ook economisch gezien een waardevolle investering, zowel voor de particulier als voor de grotere vastgoedbezitter.
Ambitie Europa
Europese steden als Kopenhagen, Antwerpen, Stuttgart en Berlijn hebben een duidelijke ambitie op het gebied van groene daken en stellen groene daken in veel gevallen verplicht bij de bouw of renovatie van vastgoed.
Ook Rotterdam en Den Haag hebben een lange termijn visie op het gebied van groene daken en handelen daarnaar. Amsterdam heeft hierin nog een stap te maken. Een structurele subsidie is een eerste stap, maar er is meer nodig.
Meer informatie: Dakdokters