5.000 Euro voor klimaatbestendige ideeën

Leerlingen van het Stedelijk Gym in Nijmegen wonnen € 5.000 voor de uitvoering van hun idee voor de klimaatbestendige schoolomgeving tijdens Knooppunt Klimaat.

In totaal stuurden 50 scholierenteams hun projectidee voor een klimaatbestendige school(omgeving) in, na een oproep van onderzoeksprogramma Klimaat voor Ruimte. Het programma rondt eind dit jaar af en organiseerde een scholierenwedstrijd rondom de eindconferentie Knooppunt Klimaat.

10 teams
Uit alle inzendingen selecteerde Klimaat voor Ruimte 10 teams die hun idee mochten verdedigen tegenover een driekoppige jury van klimaatwetenschappers Pier Vellinga, Pavel Kabat en de Wageningse onderzoeker Arnold van Vliet.

Tevens overhandigden twee afgevaardigde scholieren het scholierendossier met de 10 top-projecten aan Siebe Riedstra, secretaris-generaal van het Ministerie van I&M.

Zonnebrug
De leerlingen van het Stedelijk Gym hebben in twee klassen een uitgebreid plan gemaakt om Nijmegen duurzamer te maken. Tot de meest innovatieve ideeën behoren de Waalbrug als 'zonnebrug', een Groene Markt en windmolens aan lantaarnpalen.

Naast de geldprijs krijgen de leerlingen de beschikking over een expert die met hen kijkt hoe een deel van het plan uitgevoerd kan worden.

De jury was vooral te spreken over de snelheid waarmee de leerlingen hun plannen hebben uitgewerkt. In slechts vier dagen hebben de leerlingen interviews gehouden met belanghebbenden, een financieel kostenplaatje uitgewerkt en rekening gehouden met duurzaamheid, klimaat, politiek en draagvlak.

Meer informatie: Klimaat voor Ruimte

Foto
Maartje Strijbis

Deel dit artikel

permalink