Explosieve groei in markt duurzaam bouwen

Volgens een rapport van Pike Research gaat duurzaam bouwen wereldwijd de komende vijf jaar een enorme vlucht maken. Het onderzoeksbureau verwacht dat de energie-efficiënte bouwmarkt met meer dan 50 procent zal groeien en zal in 2017 ongeveer 77,9 miljard euro waard zal zijn.

Uit het rapport 'Energy Efficient Building: Global Outlook' blijkt dat de belangrijkste factoren hiervoor toename van het aantal actieve dienstverlenende ondernemingen op energiegebied (ESCO's), alsmede vooruitstrevende energie-efficiëntie beleid vormen voor de verwachte groei.

Met name high-efficiency apparatuur, zoals duurzame verwarming, airconditioning, ventilatie(HVAC) en verlichting, zullen de komende jaren steeds meer de voorkeur krijgen.

Verdubbelen
“De markt voor deze duurzame systemen zal tussen 2011 en 2017 verdubbelen tot 4,8 miljard euro,” aldus het rapport. ESCO's zien hun vermogen in deze periode dan ook flink stijgen, de wereldwijde omzet wordt namelijk meer dan verdubbeld tot 50 miljard euro in 2017.

Commerciële gebouwen zullen goed zijn voor het grootste segment van de energie-efficiënte gebouwensector, mede dankzij energie-prestatiecontracten om projecten met behulp van verwachte energiebesparingen te financieren.

Belangrijke spelers
Een voorbeeld dat de groei goed aangeeft vormt Johnson Controls. Het bedrijf heeft meer dan duizend publieke projecten in het vooruitzicht. Deze projecten, waaronder veel overheidsgebouwen en scholen, zullen de komende tien jaar zo'n 3,5 miljard euro in energie-, water- en operationele kosten besparen.

Een andere grote speler op de duurzame bouwmarkt is Honeywell. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld de Californische stad Antioch voor 3,5 miljoen dollar van energie-efficiënte verlichting voorzien. De verlichting zal zich de komende tien jaar terug betalen in de vorm van energiebesparingen.

Overheden
Overheden spelen ook een belangrijke rol voor de groei in deze markt. In de Verenigde Staten kon het Honeywell project van de grond komen dankzij financiële steun. De Amerikaanse president Obama liet in februari al weten om investeringen in duurzaam bouwen te stimuleren.

Ook de Britse overheid is actief bezig met de bouw van koolstofvrije woningen in 2016 en nieuwe duurzame commerciële gebouwen in 2019.

Bron: De Club van 30.nl

Deel dit artikel

permalink