Zandmotor mogelijk op meer locaties

Staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) wil gaan bekijken of er op meer locaties langs de Nederlandse kust meer veiligheid en nieuw land kan worden gecreëerd met de techniek die bij de Zandmotor gebruikt wordt.

De zandmotor, die gisteren voor publiek werd geopend, is een pilot voor kustbescherming. Door zand tactisch te storten, groeit het op natuurlijke wijze aan, daar waar de kust te dun is.

Nieuwe natuur
Tussen Ter Heijde en Kijkduin is door Van Oord en Boskalis 21,5 miljoen kuub zand aangebracht. Wind, golven en zeestroming verspreiden het zand langs de dunne kustlijn bij Den Haag. De bedoeling van de zandmotor is kustbeveiliging en tegelijkertijd het ontstaan van een nieuw natuurgebied.

Daarnaast is het met de komst van de Zandmotor niet meer nodig elke vijf jaar zand op de dit van de kust te spuiten, dit scheelt in de kosten en werkt minder verstorend voor het bodemleven.

Waardeloos project
Gedoogpartner PVV is fel gekant tegen de zandmotor en is geschrokken van de mededeling dat er meer zandmotoren worden aangelegd. PVV-Statenlid Bart Brands vindt de Zandmotor een waardeloos project, waar inwoners last van hebben.

De Zandmotor is een samenwerkingsproject van de provincie Zuid-Holland en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. In de planfase had de provincie het voortouw, in de uitvoeringsfase Rijkswaterstaat. Beide partners hebben het gezamenlijk gefinancierd: het rijk betaalde 58 miljoen euro, de provincie 12 miljoen euro. De rijksbijdrage komt voor een deel (30 miljoen euro) uit de Crisis- en herstelwet.

Beheer
Over het beheer zijn afspraken gemaakt tussen Rijkswaterstaat, provincie Zuid-Holland, gemeente Westland, gemeente Den Haag en Hoogheemraadschap van Delfland.

Door de uitstekende samenwerking is het gelukt om binnen de geplande tijd en het beschikbare budget een schiereiland op te leveren waarmee Nederland internationaal stevig op de kaart wordt gezet.

Bron: Vrom Totaal

Deel dit artikel

permalink