Dinsdag 15 november wordt een debat gehouden over het duurzaamheidsbeleid van Breda onder leiding van Duurzaam Gebouwd-expert Martin Dubbeling.
Duurzame stedenbouw is geen utopie. Concepten als ‘CO2-neutraal’, ‘klimaatbestendig’ en ‘cradle to cradle’ zijn inmiddels vanzelfsprekend in de dagelijkse bouwpraktijk. Duurzame stedenbouw wordt steeds meer de drager van duurzame ruimtelijke ontwikkeling.
Ook in Breda is duurzame stedenbouw onderdeel geworden van het gewone stedelijk ontwikkelingsbeleid, zoals ook blijkt uit Breda, The making of the sustainable city, een publicatie over het duurzaamheidsbeleid van Breda.
Duurzame maatregelen
Zo is Breda bezig met het creëren van een autovrije wijk in Teteringen en de ontwikkeling van nieuwe duurzame woonmilieus. Ook onderzoekt Breda de mogelijkheid van warmtevoorziening via een biomassacentrale aan nieuwbouwwoningen in Teteringen, Breda-Noord en de wijk Driesprong.
Ruim 130 gemeenten hebben meegedaan aan de Lokale Duurzaamheidsmeter 2009. Deze meter laat zien welke ambities en initiatieven gemeenten hebben op het gebied van duurzame ontwikkeling. Het instrument bestaat sinds 1999 en is ontwikkeld door COS Nederland, de vereniging van centra voor internationale samenwerking.
De duurzaamheidsmeter meet de prestaties van gemeenten op de drie dimensies van duurzame ontwikkeling: People (burgerparticipatie, sociaal beleid, internationale samenwerking), Planet (klimaat en energie, duurzaam waterbeheer, natuur en milieu) en Profit (duurzame overheid, mobiliteit en bedrijfsleven). Breda heeft een gedeelde eerste plaats met Alkmaar gekregen.
Video-skype presentatie
Ondanks deze prestatie, denkt organisator Gebouw F dat er nog heel wat verbeterd en geïnnoveerd kan worden op het gebied van duurzame stedenontwikkeling door Breda. In Europees verband gezien is Breda namelijk geen koploper. Kopenhagen staat in de Green European city Index van Siemens op nummer 1.
Omdat er waarschijnlijk nog heel wat te leren valt van Kopenhagen, gaat het Danish Centre for Architecture (DAC) in Kopenhagen, een video skype-presentatie houden over het duurzaamheidsbeleid van Kopenhagen.
Daarna zal er in de zaal, onder leiding van moderator Martin Dubbeling, een debat gehouden worden over het duurzaamheidsbeleid van Breda. Marc Okhuijsen, coördinator Duurzaamheidsbeleid bij Breda, licht het beleid van de gemeente Breda toe.
Martin Dubbeling is senior stedenbouwkundige bij SAB in Arnhem en mede auteur van het boek Duurzame stedenbouw, perspectieven en voorbeelden.
Huis voor Beeldcultuur
Adres: Reigerstraat 16, 4811 XB Breda
Aanvang: 20.00u
Meer informatie: Huis voor Beeldcultuur