A-label-lift in Moergestel

KONE heeft een lift ontwikkeld die een A-label heeft gekregen. Uniek voor een laagbouw-lift.

Sinds 2009 bestaat er voor liften ook een methode om het energieverbruik uit te drukken met een label. Dit is de VDI 4707. De norm VDI 4707 geeft aan op welke wijze het energieverbruik van een lift gemeten moet worden, zowel tijdens het verbruik als in stilstand.

Bij het bepalen van het energielabel wordt ook een onderscheid gemaakt op basis van de gebruiksintensiteit van de lift. Bij een lage gebruiksintensiteit weegt het verbruik tijdens stilstand van de lift naar verhouding zwaarder dan bij één met een hoge gebruiksintensiteit. Juist door het beperkte aantal verdiepingen bij deze gewone’ liften, is het moeilijk terugvoeding te realiseren. Dit maakt het des te uitdagender om een A-label te behalen.

Roland van Gameren van KONE: “We hebben een bestaande lift doorontwikkeld. Het betreft lifttype MonoSpace. Deze worden veel voor appartementcomplexen door woningbouwverenigingen gebruikt. De lift is bedoeld tot tien-verdiepingen. Het gebouw in Moergestel waar we onze energiezuinige lift hebben geplaatst heeft bijvoorbeeld maar drie verdiepingen.”

Laagbouw
De lift die geplaatst is in Moergestel heeft een Energie Label A gekregen. Die lift verbruikt zeer weinig energie en dat heeft voor een eigenaar gelijk zijn weerslag op de energierekening. Van Gameren: “Zeker als je dat bekijkt over een periode van veertig jaar.”

“Het is uniek dat een lift voor laagbouw een A-label voor energie heeft gekregen,” vertelt Van Gameren. “Tot op heden waren er wel A-label maar dan voor hoogbouw-liften. Door de hoogte kun je remweerstand opbouwen en dat omzetten in energie. Als je weinig hoogte hebt dan is dat niet mogelijk.”

Vraag blijft hoe KONE dat dan voor elkaar heeft gekregen? Van Gameren: “We hebben de bestaande lift goed onder de loep genomen. Het stand by-gebruik is hierbij erg belangrijk. De verlichting, de standaanwijzers en de besturing gaat in een slaapstand net zoals bij een televisie. Vroeger bleef een lift op vol vermogen wachten tot hij werd gebruikt. Dat is nu verleden tijd.”

Lastig meten
De lift is zo energiezuinig dat instituut Aboma aanvankelijk problemen had met het meten van het energiegebruik. “Vroeger werden er stroomtangen gebruikt en die gaan op basis van een bepaald aantal kilowatt uur. Ze meten grove waardes. Aboma moest andere tangen op de bestaande apparatuur aansluiten om deze verfijnde waardes te kunnen meten.”

Op woensdag 9 november zal het A-label certificaat uitgereikt worden aan de opdrachtgever en pandeigenaar Gerard Poirters uit Moergestel. Poirters: “Deze lift zorgt voor lage energiekosten voor onze Vereniging van Eigenaren, wat van groot belang is, zeker in deze economische tijden”.

Meer informatie: Kone

Deel dit artikel

permalink