'Maak een aparte sectie voor duurzaamheid in taxatierapport’

Duurzaamheid moet een aparte sectie krijgen in taxatierapporten. Dat was de conclusie van het congres Waarderen van Duurzaamheid van Dynamist.

Taxateurs houden bij waardebepalingen al wel rekening met factoren als het energieverbruik en de mogelijkheden om een gebouw een andere bestemming te geven. Maar zulke kenmerken van duurzaamheid worden nu nog verantwoord onder andere hoofdstukken in de taxatierapporten.

“Maak het verschil tussen een duurzaam en een niet duurzaam pand inzichtelijk”, opperde een taxateur vanuit de zaal. Volgens een vastgoedassetmanager was dat een goed idee: “De klant wil rendement of waarde. Als niet duidelijk is dat duurzaamheid daarop effect heeft, wil hij er niet voor betalen. Is die meerwaarde wel duidelijk, dan willen bepaalde gebruikers daarvoor wel een meerprijs betalen.”

De Dynamis-taxateur in de zaal pleitte voor een grotere rol van taxaties bij de investerings- en financieringsbeslissingen. “Taxaties zijn nu het sluitstuk van het traject. Voordat er een financiering komt, moet er nog even worden getaxeerd. Als wij eerder worden ingeschakeld, kunnen er meer suggesties op tafel komen waaruit de betrokkenen kunnen kiezen.”

Zover is het nog niet. Een pas opgerichte werkgroep van Dynamis zet een aparte sectie duurzaamheid op voor taxatierapporten. Poolman: "We beginnen heel algemeen. Na verloop van tijd zullen de bepalingen steeds explicieter worden."

Bron: Vastgoedmarkt

Deel dit artikel

permalink