Het noorden van het land zal de komende jaren vaker worden getroffen door aardschokken. Ook zullen ze in hevigheid toenemen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de provincie Groningen en de gemeente Loppersum naar toekomstige bevingen en de gevolgen van bodemdaling in de regio.
Sinds 1986 doen zich in Noord-Nederland geregeld aardbevingen voor die veroorzaakt worden door gaswinning. Volgens het KNMI gaat het om 30 tot 40 bevingen per jaar. De zwaarste schok tot nu toe in Groningen had een kracht van 3,5 op de schaal van Richter en vond plaats in augustus 2006 in Westeremden.
Beschadigingen
Het KNMI sluit niet uit dat het Noorden in de toekomst te maken krijgt met bevingen met een kracht van 3,9. Daarbij komt 2,5 keer zoveel energie vrij als bij de zwaarste beving tot nu toe. Oude panden en boerderijen in een straal van 15 kilometer rond het epicentrum kunnen hierdoor beschadigd raken. Voor nieuwbouw geldt een straal van 5 kilometer.
Bodemdaling
Volgens de onderzoekers zal ook de bodemdaling als gevolg van gaswinning de komende jaren toenemen. In de omgeving van Loppersum is de bodem op sommige plekken 30 centimeter gezakt.
In de toekomst kan dat oplopen tot maximaal 47 centimeter, aldus de onderzoekers. Omdat het gaat om een langzame en geleidelijke daling, zal er geen schade aan gebouwen ontstaan.