Out of the box (Serie II, deel 4) Financieel Economische Levensduur

Dit is deel 4 over de Financieel Eonomische Levensduur in de zesdelige serie isochroniteit. Deze is geschreven door bouweconoom Hans Hidden. Met de reeks van zes artikelen wil hij het begrip 'duurzaam vastgoed' verbreden.

 De terugverdientijd wil wel eens worden verward met de (financieel) economische levensduur. 

Bij de terugverdientijd gaat het om de tijd waarin de oorspronkelijke investering is terugverdiend.  Bij het optellen van de periodieke kasstromen, ter bepaling van de terugverdientijd,  kan men wel of niet rekening houden met de inflatie en/of met de rentedoorberekening.  Kiest men voor de verfijnde terugverdientijd dan neemt men altijd en in het geheel de inflatie en de rentedoorberekening mee.

Kapitaalwaarde
Net zoals bij de verfijnde terugverdientijd kan men bij de financieel economische levensduur kijken naar de kapitaalwaarde.  De kapitaalwaarde is de som van de contant gemaakte periodieke kasstromen waarbij rekening kan worden gehouden met de oorspronkelijke investering, de inflatie en de rentedoorberekening.  De juridische eigenaar, belegger, financier zal ook nu een eis stellen aan het interne rendement.

In bijgaande grafiek (afbeelding 3) is de financieel economische levensduur van het vastgoed gelijk aan de tijd die verstrijkt totdat het maximum van de curve bereikt wordt. Het is de periode gedurende welke het vastgoedproject zonder verkoop moet worden voortgezet om de hoogste kapitaalwaarde te bereiken.  

De kapitaalwaarde zal daarop mogelijk structueel dalen omdat er, volgens de bepalingsmethode,  nimmer zal worden geïnvesteerd in verbeteringen maar des te meer in onderhoud en beheer.

Hans Hidden

Meer informatie: Out of the box Deel 1 
Meer informatie: Out of the box: Deel 2
Meer informatie: Out of the box Deel 3

Deel dit artikel

permalink