Energiemanagementsysteem Lift van Unica

Unica introduceert het energiemanagementsysteem LIFT. Klanten krijgen hiermee via Unica Online nauwkeurig inzicht in de energieprestaties van technische installaties.

 

Door toepassing van LIFT kan hiermee tot 25% energie bespaard worden. Het kan niet alleen toegepast worden bij installaties die energie opwekken (zoals WKO, houtenergiecentrales en WKK) maar ook bij binneninstallaties (mits voorzien van een gebouwbeheersysteem). 

Uit onderzoek blijkt dat zowel opwekinstallaties als binneninstallaties in gebouwen vaak niet optimaal presteren. Een veelvoorkomend probleem is dat systemen die koelen en verwarmen niet goed op elkaar afgestemd zijn. Het gebruik van het energiemanagementsysteem vormt een belangrijk hulpmiddel om installaties optimaal op elkaar af te stemmen.

Unica heeft ervoor gekozen haar energiemanagementsysteem te ontwikkelen op basis van het bestaande pakket LIFT. Dit systeem werd ontworpen voor gebruik bij warmte- en koudeopslag (WKO) en is door Unica verder ontwikkeld voor gebruik bij koude- en warmte-installaties met een gebouwbeheersysteem.

Unica Online-klantportaal
Het energiemanagementsysteem is te gebruiken via de module Energie op het klantenportaal Unica Online. Aangevuld met de module Klimaat is het systeem te gebruiken voor het optimaal en op afstand beheren van klimaatinstallaties.

Unica Online bestaat daarnaast uit de modules Melding, Dossier en Netwerk. Unica Online zal in de toekomst verder worden uitgebreid met aanvullende modules.

Verlaging ‘total cost of ownership’ gebouwen
Energiemanagement vormt een belangrijke stap in de verduurzaming van vastgoed. Driekwart van de totale kosten tijdens de levensduur van een pand is exploitatiekosten. Energiekosten en het beheer en onderhoud van de installaties vormen hiervan het belangrijkste onderdeel.

Toepassing van de energiemodule verlaagt door de lagere energie- en storingskosten aanzienlijk de ‘total cost of ownership’. Reden waarom Unica met deze module nadrukkelijk inzet op samenwerking met gebouweigenaren.

Bovendien wordt hierdoor de verhuurbaarheid van het gebouw vergroot, een voordeel in de huidige kantorenmarkt. Bij goed afgestelde installaties treden minder storingen op en wordt de levensduur van de installaties verlengd.

Ook blijken goed afgestelde klimaatinstallaties te resulteren in minder klimaatklachten en daardoor in minder kosten (lager ziekteverzuim en hogere arbeidsproductiviteit). Bovendien draagt het bij aan een verbetering van het comfort. 

Meer informatie: Unica  

Deel dit artikel

permalink