Barrières bij de verduurzaming van bestaand corporatievastgoed

Paul Kengen van Local neemt het Convenant Energiebesparing corporatiesector (2008) onder de loep.

In het Convenant Energiebesparing corporatiesector is afgesproken dat woningcorporaties voor 2018 20% energiebesparing zullen realiseren in de bestaande voorraad.

Op het eerste gezicht een eenvoudige afspraak. Maar is het voor woningcorporaties wel zo makkelijk om dit te realiseren? 

Onderzoek
Uit het onderzoek ‘Barrières bij de verduurzaming van bestaand corporatievastgoed’[i] is gebleken dat woningcorporaties veelal moeite hebben met het uitvoeren van de verduurzamingsopgave t.g.v. beperkte interne kennis en ervaring en de lange terugverdientijd van investeringen in verduurzaming.

Het onderzoek concludeert tevens dat de bewustwording van stijgende energielasten en daarmee samenhangende woonlasten enorm gegroeid is sinds het convenant. Echter, het vertalen van de doelstellingen uit het convenant, laat nog te wensen over.

Kennis
Corporaties ervaren vooral problemen met kennis. Kennis wordt als een onmisbaar element gezien bij het realiseren van de verduurzaming. Door niet voldoende kennis in huis te hebben, of te halen, ontstaan er tegenvallers en teleurstellingen. Zowel aan de technische als de financiële kant.

Juist in de huidige markt is de financiële kant is een struikelblok. Veel corporaties achten hun financiële mogelijkheden beperkt. De beperkingen komen enerzijds door beperkte mogelijkheden bij de geborgde financiering, anderzijds door de beperkte verdienmogelijkheden. Oorzaken voor verslechterde financiële posities zijn gemakkelijk te vinden in tegenvallende verkoopcijfers en maatregelen vanuit de politiek.

Hoewel de terugverdienmogelijkheden door het aangepaste woningwaarderingsstelsel zijn uitgebreid, worden investeringen in verduurzaming bij corporatiewoningen nog steeds gepercipieerd als  geld dat men niet terugziet.

Het is dus zaak voor woningcorporaties om slim met deze problemen om te gaan. De oplossingen of oplossingsrichtingen voor de geschetste problemen zijn er wel al. Allereerst het opstellen van doelstellingen; waarom lukt het diverse corporaties wel, en andere niet? Ervaring leert dat diverse instrumenten kunnen helpen met het concretiseren van doelstellingen.

Niveau verhogen
Het kennisniveau binnen de corporatie valt te verhogen door meer contact te hebben met collega-corporaties. Door de opgedane ervaringen te delen, succesfactoren in projecten te overleggen en op de hoogte te blijven van innovaties kunnen veel corporaties meer doen, in minder tijd en met minder geld.

Ook het delen van ervaringen over adviseurs kan helpen. Veel tegenvallende resultaten worden juist veroorzaakt door het betrekken van de verkeerde adviseurs die het ontbreekt aan de juiste kennis voor de voorliggende problemen.

Al met al staan corporaties voor een grote uitdaging om de gewenste ambities te realiseren. Voor corporaties die bovenstaande problemen herkennen wordt het tijd om meer (regionaal) samen te werken en de weg te vragen.

 ir. Paul Kengen
Strateeg ketensamenwerking in energie en vastgoed
Partner bij Local.nl

[i] Kuiper (2011), Barrières bij de verduurzaming van bestaand corporatievastgoed, Groningen. Dit onderzoek is uitgevoerd onder begeleiding van prof. dr. E.F. Nozeman en ir. Paul Kengen van Local.

 

Deel dit artikel

permalink