Spaar het milieu: sloop met je handen

Het is beter voor het milieu, voor de oren én voor de werkgelegenheid: werklozen die meehelpen gebouwen slopen. In Hoogvliet zetten Rotterdamse werklozen zich in om panden te slopen.. met de hand. Hierdoor zijn geen milieuvervuilende machines nodig.

Die flats zijn die vorig jaar door Rotterdamse werklozentot puin verwerkt. Een flat in de Desdemonastraat en twee flats aan de Baarsweg. In totaal zorgde dit voor een besparing van 27.000 kilogram CO2-uitstoot.

Ieder uur dat een grote sloopmachine niet hoeft te draaien, bespaart 90 kilo CO2. Oftewel zo’n 3000 liter diesel, goed voor 45.000 km rijden met een middenklasse auto. Dit blijkt uit het onderzoek van het Ingenieursbureau van Gemeentewerken Rotterdam.

Banen voor werklozen
Een belangrijk sociaal aspect van ‘Slim slopen’ is de inzet van langdurig werklozen. Op deze manier vergroten zij hun kans op een vaste baan en de branche krijgt er een flexibele arbeidsschil bij.

“Het is niet de bedoeling om álle machines door mensenhanden te vervangen”, meent Cor Luijten, projectleider van het Ingenieursbureau en lid van het Centraal College van Deskundigen Slopen: “Alleen dáár waar dat veilig kan en een beter resultaat oplevert, zowel technisch als sociaal.” Ook mag het niet ten koste gaan van normale arbeidsplaatsen in de sector.

Puin als fundering
Hoe werkt het handmatig slopen? De mensen maken het beton- en het steenskelet vrij van hout en kunststoffen. Hierna deponeren zij dit in speciale hout- en kunststofcontainers, klaar voor hergebruik.

Volgens Luijten is ook winst te boeken in de logistiek. “Hoe dichter het materiaal bij de slooplocatie wordt hergebruikt, hoe beter.” Het puin van de sloop van de drie flats is ter plaatse gebroken en dient nu als fundering van nieuwe wegen in de wijk.

Goed voor milieu
Yvonne Bekker, portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening, deelgemeente Hoogvliet, is razend enthousiast: “Het is goed voor het milieu én voor de werkgelegenheid. Deze knappe koppen moeten vooral doorgaan met het bedenken van dit soort methodes.”

Luijten: “Slopen met nog meer mensenhanden en minder machines. Daar willen we in Rotterdam naar toe. Veel aannemers werken graag mee, sommigen zijn nog niet zover. Voorlopers als Woonbron heb je altijd,  anderen proberen we enthousiast te maken.”

Bron: Deelgemeente Hoogvliet - Rotterdam

Deel dit artikel

permalink