Miljoen voor duurzaam energiebedrijf DE-on

Flevoland heeft 1,2 miljoen euro van het Rijk gekregen voor de oprichting van de Duurzame Energie- en ontwikkelingsbedrijf (DE-on).

Almere is, samen met de provincie, de Flevolandse gemeenten, waterschap Zuiderzeeland, Alliander en HVC, één van de initiatiefnemers van het project.

DE-on wil alles wat met energie te maken heeft verduurzamen. Het zoekt samenwerkingen tussen overheid, geldschieters, marktpartijen en inwoners van de provincie.

Op dit moment wordt er gewerkt aan het opstellen van een businessplan, dat begin volgend jaar klaar moet zijn. Daarna wordt besloten of het energiebedrijf daadwerkelijk wordt opgericht.

Over het project
De provincie Flevoland is op weg naar een energievoorziening die schoon en betaalbaar is en werkgelegenheid biedt. Anno 2011 wordt in de provincie al 57% van de energiebehoefte (exclusief transport) met duurzame bronnen opgewekt.

Vanuit deze koploperspositie kan en wil de provincie versneld naar een volledig duurzame energiehuishouding. De haalbaarheidsstudie gaat ervan uit dat bij voortzetting van het huidig beleid 40% van het totaal aanwezige potentieel aan projecten zelfstandig door de markt kan worden opgepakt.

Het versnellingsvehikel DE-on zal daarom met name projecten faciliteren die lastiger of niet tot stand komen door de markt alleen. DE-on vult aan waar nodig en stimuleert de markt! Dit op basis van haalbare businesscases uit een mix van projecten.

Een mix die, gesaldeerd, een aanvaardbaar rendement oplevert. De participatie van DE-on binnen projecten is afhankelijk van de behoeften. DE-on zal haar werkkapitaal verkrijgen vanuit de inleg van eigen vermogen en (groen)fondsen op de financiële markten.

Deel dit artikel

permalink