DuboKeur-certificaten voor PVC-producten

Michiel Haas van het NIBE heeft drie DUBOkeur-certificaten uitgereikt voor PVC-leidingtoepassingen. Het is voor het eerst dat DUBOkeur wordt toegekend aan PVC-producten.

Het is voor fabrikanten steeds belangrijker om zich met hun producten te onderscheiden op het gebied van duurzaamheid.

DUBOkeur betekent een belangrijke erkenning van de duurzame eigenschappen van de betreffende PVC-buizen.  Het NIBE beoordeelt als onafhankelijk kennisinstituut de milieubelasting van bouwproducten op basis van maar liefst 17 criteria, variërend van broeikaseffect tot hergebruik of verwerking van het afval, gedurende alle fasen van de levenscyclus van een product.

 Roger Loop, directeur van BureauLeiding, de overkoepelende organisatie van de Nederlandse producenten van kunststofleidingen, is trots op de DUBOkeur certificaten: “De Europese PVC industrie heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in verdere verbetering van PVC, uitmondend in het programma Vinyl Plus. Hierin hebben we ambitieuze duurzaamheidsdoelen vastgelegd, waar de Nederlandse producenten van kunststof leidingsystemen zich volledig aan hebben gecommitteerd."

Ook is er in Europees verband een Life Cycle Assessment (LCA) uitgevoerd om alle duurzaamheidsdata van de producten in kaart te brengen. "DUBOkeur onderstreept de bijzondere kwaliteiten van PVC. Een belangrijk signaal voor professionals die leidingsystemen in hun bestek omschrijven. En tegelijk een mooie en belangrijke beloning voor de inspanningen van onze kunststofleidingindustrie.”

Primeur
Naast de drie DUBOkeur certificaten had BureauLeiding nog een belangrijke primeur: het in 1991 opgestarte Buizen Inzamel Systeem voor kunststof leidingafval wordt uitgebreid met de mogelijkheid om kunststof leidingafval te ontdoen via de 2m3 BIS big bag.

Naast het zelf wegbrengen van kunststofleidingafval naar een van de ruim 50 inzamelpunten in Nederland of het huren van een 30m3 container, is er nu voor kleinere hoeveelheden een praktische oplossing voor de installateur en aannemer.

Roger Loop: “Dat de leden van BureauLeiding al twintig jaar geleden de inzameling van kunststof leidingafval hebben geïnitieerd, en dat zij het PVC recyclaat weer inzetten in drielaagsbuizen, heeft mede bijgedragen aan de goede LCA data die aan het DUBOkeur certificaat ten grondslag liggen. Logisch dat de industrie zijn inspanningen op dit front verder uitbouwt, nu dus ook met de nieuwe BIS big bag.”

Foto: Michiel Haas (links) reikt het certificaat uit aan Roger Loop.

Deel dit artikel

permalink