Totaaloplossingen voor steden

Siemens Nederland is op 1 oktober gestart met een nieuwe organisatiestructuur. In Nederland is de Infrastructure & Cities Sector (IC) operationeel geworden, de vierde sector naast Energy, Industry en Healthcare. De IC Sector brengt bedrijfsonderdelen samen die steden beter bereikbaar, veiliger, leefbaarder en duurzamer kunnen maken.

"We willen met deze sector toonaangevend zijn in de dynamische ontwikkeling en groei van steden", aldus Ab van der Touw, voorzitter van de Raad van Bestuur van Siemens Nederland.

"Wij kunnen steden helpen door onze kennis en de volle breedte van ons unieke en brede portfolio in te zetten. Siemens heeft de duurzame totaaloplossingen in huis. Wij gaan de uitdaging aan om stedelijke groei harmonisch samen te laten gaan met duurzaamheid en goede kwaliteit van leven."

Stedelijke omgeving
Wereldwijd en ook in Nederland verhuizen steeds meer mensen naar een stedelijke omgeving. Nu al leeft meer dan 50 procent van de wereldbevolking in steden. De verwachting is dat dit percentage in twintig jaar tot 60 procent zal stijgen, een toename van 1,4 miljard stedelingen. De uitdagingen voor grote steden (mega cities) zijn wereldwijd enorm. 

"De intentie van Siemens om wereldwijd een leidende positie in te nemen bij de dynamische ontwikkeling van steden is uitermate positief. De vorming van de Infrastructure & Cities Sector is daarmee een logische stap in de strategische ontwikkeling van Siemens", aldus Hans Koemeester, lid van de Raad van Bestuur en verantwoordelijk voor de IC Sector.

"In Nederland speelt de snelle groei van de Randstad en andere grotere steden. Wij hebben vorig jaar al het initiatief genomen om via de Intelligence Unit van The Economist grote steden in de Randstad te onderzoeken op hun duurzaamheid en de dialoog te starten over oplossingen die de technologie kan bieden. We doen dat met de steden zelf, maar ook via internet en social media met iedereen die daar interesse in heeft."

Stedelijke besluitvormers
Via een team van City Account Managers (CiAM's) staat Siemens in direct contact met stedelijke besluitvormers. Als centrale aanspreekpartner kunnen deze CiAM's hun stad het complete portfolio van Siemens uit één hand aanbieden.

Daarnaast stellen zij hun expertise beschikbaar om het Siemensportfolio voor steden verder te helpen ontwikkelen. Klantnabijheid is cruciaal om duurzame groei van de onderneming te waarborgen.

Kennis van infrastructuur
In de nieuwe strategie van Siemens spelen ook de Centers of Competence een grote rol. Hier wordt wereldwijde expertise op het gebied van stedelijke infrastructuren gebundeld. Het eerste 'Center' wordt op dit moment gebouwd in Londen en twee andere staan gepland voor Azië en de Verenigde Staten.

Op die plaatsen zullen specialisten van Siemens onderzoek doen naar nieuwe stedelijke oplossingen. Daaronder vallen geïntegreerde mobiliteitsoplossingen, maar ook innovatieve concepten voor duurzame energievoorziening en een veilige, comfortabele woon/werkomgeving. Deze aanpak moet uiteindelijk leiden tot een betere leefbaarheid, maar ook tot lagere operationele kosten voor steden.

Organisatie
De nieuwe Infrastructure & Cities Sector bestaat uit vijf divisies: Rail Systems, Mobility & Logistics, Building Technologies, Low and Medium Voltage en Smart Grid.

CEO Ab van der Touw zegt dat de komst van de Infrastructure & Cities Sector ook gevolgen heeft voor de organisatie. "We hebben een aantal divisies gesplitst en andere samengevoegd. Dit initiatief dient de groei van de onderneming te bevorderen en ik verwacht dan ook stijging van omzet en werkgelegenheid." 

Deel dit artikel

permalink