UNETO VNI-voorzitter Marcel Engels

Marcel Engels is een man die geen blad voor de mond neemt. De voorzitter van UNETO VNI hekelt het kabinet dat in zijn ogen danst naar de pijpen van de kernenergielobby. Zijn organisatie speelt juist steeds nadrukkelijker in op de vraag naar duurzame energie.

 Zijn het barre tijden voor de installateurs?
"De crisis raakt ook de installateur," ziet Engels. "Dat geldt zeker voor de installateurs die hun pijlen op huizenbouw en bouw van ziekenhuizen hadden gericht. Maar de installateur heeft echter wel een pre op de aannemer en dat is dat ze veel vaker onderhoud en beheer in het dienstenpakket hebben. En we hebben de sleutel in handen voor energiebesparing in de gebouwde omgeving. Dat is echt hét issue voor de komende jaren."

"Een andere factor die gunstig uitpakt is de toename van de installatiequota," vertelt Engels. Er zijn gemiddeld meer installaties in een gebouw. Verder is er duurzaam bouwen, dit brengt ook veel werk met zich mee. Het is zeker niet dramatisch gesteld met de installatiebranche."

Pakt het kabinet de zaken goed aan als het gaat om duurzaamheid?
"We doen er wel weer een nieuwe kerncentrale bij, is de tendens. Ik heb in een commissie van de SER gezeten en daar werd kernenergie duurzaam verklaard. Daar heb ik wel heel veel spijt van, want het is niet waar. "

Engels is ervan overtuigd dat we nu de omslag gaan maken naar duurzame energie. "Een nieuwe kerncentrale is natuurlijk wel leuk voor de korte termijn, maar het gaat veel industrie kosten in de toekomst, industrie die zich bezighoudt met duurzame energieoplossingen. Maar de lobby voor kernenergie is nog te sterk. De roep om een kerncentrale is bij veel partijen bijna een reflex. Je ziet het in de economie bij partijen als Eneco en Delta. Groot, centraal is de reflex. En dat moet zijn decentraal en duurzaam, dat is de visie van UNETO-VNI."

"Je vecht tegen andere belangen," vertelt Engels. "Ik ben bang dat we over zestig of zeventig jaar terugkijken en zien dat we de boot gemist hebben. Dat we er dan een beetje achteraan hobbelen met zijn allen."

De Green deal van het kabinet is window dressing, hebben jullie onlangs in de media verkondigd. Hoe waren de reacties op deze stellingname?
"Vanuit de overheid hebben we te horen gekregen dat we ze wel serieus moeten nemen. Mijn reactie is: 'laat maar eens zien dan'. De green deal is echt een lege huls, het is geen structureel beleid. Het gaat allemaal om kleine projecten. Economische zaken zegt: 'dat steunen we dan.'" Engels verontwaardigd. "Met wat voor geld?" Met niets! Er is geen geld. Je hebt er helemaal niets aan. Ik ben daar heel negatief over."

Zo'n reactie van EZ is natuurlijk wel wat flauw.
"Het verlenen van vergunningen voor kernenergie, dat is waar ze echt mee bezig zijn aan de Bezuidenhoutselaan in Den Haag. Daar kan ik niet enthousiast over worden, het spijt me zeer. Maxime Verhagen roept: 'smart grids dat gaan we doen' en vervolgens gaat hij in een elektrische auto zitten. Dat is natuurlijk hartstikke leuk voor hem, maar structureel betekent het niets. Engels verontwaardigd: "Het is pure window dressing."

We zijn als Nederland wel het slechtste jongentje van de klas aan het worden.
"We zijn het nog niet. Maar als we zo door gaan, gaan we hard die kant op. Met UNETO-VNI proberen dat te voorkomen, vanuit de visie dat we op een kantelpunt staan, maar ook omdat het veel bedrijvigheid voor de installatiesector geeft en voor de BV Nederland als geheel. Het kan anders en beter: dat zien we in Scandinavië en recent ook in Duitsland."

Dit artikel is een samenvatting van een interview uit Duurzaam Gebouwd Magazine

Deel dit artikel

permalink