Dag 3 Dutch Green Building Week: kinderen de baas!

Een verslag van de derde dag van de Dutch Green Building Week.

Kinderen de baas: Junior Masterclass
Na een reeks van masterclasses van Anke van Hal, was het nu tijd voor een heuse Junior Masterclass. Tijdens de workshop "Bouw je eigen droomstad" in NEMO, luisterden meer dan 90 kinderen aandachtig naar de lezing over DGBC en BREEAM door de 11-jarige Isabella Louwerens.

Daarna mochten de kinderen onder begeleiding van echte architecten aan de slag met het maken van een maquette voor een duurzaam droomgebouw of stad. 

Marieke Olsthoorn, manager PR en Communicatie DGBC vertelt. "In deze workshop voor kinderen van 6-12 jaar wilden we kinderen bewust maken van duurzaamheid in en om het huis. Door deze speelse aanpak, breng je op een laagdrempelige manier kennis over duurzaam bouwen bij kinderen. Echt heel bijzonder om te zien hoe creatief sommige kinderen zijn in het bedenken van duurzame oplossingen".

Kinderen de baas: Met het hele gezin een middagje uit naar het Klokhuis in Almere
"Van ver zagen wij het huis al liggen. De nieuwe rode warmte centrale viel ook op in Almere Hout maar dit huis slaat alles", aldus Stefan van Uffelen, directeur DGBC. Het huis wat een aantal maanden geleden is geopend door Prinses Maxima, is door kinderen ontworpen in de vorm van een taart.

Als uitgang een glijbaan, een dak als een paddenstoel met stippen en een windmolen. Leuk om te zien dat marktpartijen het gebouw hebben mogelijk gemaakt. O.a. vloerbedekking van Desso, installatie van Nuon, een windmolen van Raedthuys.

Na een rondleiding door het huis onder de enthousiaste leiding van een buurtbewoner, een workshop waar de deelnemers van bamboe en elastiek enorme constructies hebben gebouwd van zeven meter hoog. Stefan van Uffelen: "Leuk om netjes in je pak over de rolband en door de glijbaan naar beneden te gaan."

BREEAM-NL in beeld bij Dura Vermeer
Een groep van ongeveer dertig geïnteresseerden kregen een aantal praktijkervaringen van Dura Vermeer te horen bij een project van een charitatieve instelling in aanbouw in Den Haag.

Dong Cao, projectmanager DGBC: "Het bezoek aan de bouwplaats was zeer interessant, je ziet duidelijk dat BREEAM-NL leidt tot meer bewustwording bij alle betrokkenen." 

The Battle of the Sustainability Tools
Mark Spetter, projectmanager DGBC: "In Roosendaal zijn maar liefst 6 verschillende instrumenten gepresenteerd die verduurzaming in de bebouwde omgeving voorstaan. Naast BREEAM-NL Nieuwbouw, BBG en Gebiedsontwikkeling kwamen ook DCBAΩ, DPL, GPR, LOGO en ToDo aan bod. Het betrof een door de Brabantse Milieufederatie georganiseerde bijeenkomst in het kader van een Europees project."

Toehoorders waren vooral Gemeenten die zoeken naar instrumenten om hun duurzaamheidsambities te concretiseren. Spetter: "Voor deze partijen is met name de onafhankelijke toetsing van BREEAM-NL van toegevoegde waarde. Niet voor niets heeft Agentschap NL al in 2010 een BREEAM-NL kwalificatie opgenomen in de Milieulijst als geaccepteerd criterium. Heeft uw gebouw een bepaald BREEAM-NL certificaat? Dan kwalificeert dat project per definitie voor de betreffende fiscale maatregel."

Zo heeft Gemeente Rotterdam een 4-sterren kwalificatie gesteld voor het nieuw te bouwen Stadskantoor en is het Nationaal Groenfonds geïnteresseerd omdat het wellicht goedkopere leningen  kan gaan verstrekken op basis van een BREEAM-NL kwalificatie. Spetter: "Zo is, naast de integrale benadering van duurzaamheid, de onafhankelijke toetsing een onderscheidend kenmerk van BREEAM-NL."

Meer informatie: Dutch Green Building Week

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Dutch Green Building Council