Financieringsmogelijkheden energiebesparing eigenaar-bewoners

Een onderzoek uitgevoerd voor Agentschap NL over de financieringsmogelijkheden met betrekking energiebesparing.

Om energiebesparing in de gebouwde omgeving goed van de grond te krijgen, is de bijdrage van particuliere woningeigenaren noodzakelijk. Veel mensen willen wel energiebesparende maatregelen nemen, maar zien op tegen de investering.

Daartoe zijn de mogelijkheden voor financiering van energiebesparing door woningeigenaren nader onderzocht. Dit leverde veel interessante financieringsconstructies op.

Het onderzoek is uitgevoerd door juridisch en fiscaal adviesbureau Loyens & Loeff. De nadruk lag op de fiscale en juridische eisen die op nationaal en Europees niveau aan financiering worden gesteld.

Financieringsconstructies

Het Rapport financieringsmogelijkheden voor energiebesparing door eigenaar bewoners biedt een overzicht van interessante financieringsconstructies voor particuliere woningeigenaren.

Een greep uit de mogelijkheden:
- 'Leningen' door de vereniging van eigenaren;
- Koppeling financiering voor energiebesparende maatregelen aan de woning en niet aan de consument;
- Verplichting tot het nemen van energiebesparende maatregelen in erfpachtvoorwaarden, in combinatie met een kredietovereenkomst;
- Koppeling kredietovereenkomst aan netbeheerder, warmtenet eigenaren en drinkwaterbedrijven.

Wettelijk kader
Alle financieringsconstructies zijn onderzocht op mogelijkheden voor financierders om krediet te verstrekken of voor consumenten om een kredietovereenkomst aan te gaan voor energiebesparende maatregelen.

De financieringsconstructies zijn vervolgens getoetst aan het wettelijk kader, om te bepalen in hoeverre ze direct zijn toe te passen of welke wijzigingen daarvoor nodig zijn. Het onderzoeksrapport zet alle mogelijkheden op een rij.

Het onderzoek is oorspronkelijk uitgevoerd in opdracht van PeGO, het Platform energiebesparing Gebouwde Omgeving. Na beëindiging daarvan publiceert Agentschap NL de resultaten.

Bron: Agentschap NL

Deel dit artikel

permalink