Eneco heeft op Duurzame Dinsdag, met de woningcorporaties Havensteder, Vestia, Woonstad en Woonbron een raamovereenkomst gesloten voor de levering van restwarmte aan woningen in Rotterdam-Noord. De restwarmte is afkomstig uit de afvalverbrandingsinstallatie AVR in Rozenburg.
De samenwerking is een belangrijke stap in de ambitie van alle betrokken partijen om hun klanten comfortabele warmte aan te bieden en gelijk de uitstoot van CO2 te verminderen. Steeds meer bewoners in Rotterdam kunnen de komende jaren rekenen op een schone energievoorziening voor ruimteverwarming en warm tapwater.
Restwarmte
In Rotterdam en omgeving is veel industrie. Bij verschillende industriële processen komt warmte vrij als restproduct. Deze warmte kan worden ingezet om woningen en bedrijven te verwarmen en van warm water te voorzien.
Het gebruik van industriële restwarmte draagt substantieel bij aan de duurzaamheidsdoelen van het Rotterdam Climate Initiative (RCI). Twee van die doelen zijn CO2-reductie in de regio en vermindering van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.
Het gebruik van industriële restwarmte voor ruimteverwarming en warm tapwater in woningen levert een CO2-reductie op van ruim 50% ten opzichte van warmte die met individuele gasketels wordt opgewekt. Het gebruik van industriële restwarmte ligt in Rotterdam dus voor de hand, temeer omdat er al een warmtenet in een groot deel van de stad ligt.
Luchtkwaliteit
Wethouder Alexandra van Huffelen (Duurzaamheid, Binnenstad en Buitenruimte): "Rotterdam is vanwege de schaalgrootte van het haven- en industrieel complex zeer goed in staat om de overtollige industriewarmte te gebruiken voor het verwarmen van gebouwen in de stad. Dit betekent een besparing van fossiele brandstoffen en vermindering van CO2-emissie."
"Daarnaast levert het ook een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de luchtkwaliteit in de stad," aldus Van Huffelen. De investeringen door de diverse partijen die het warmtenet met zich meebrengt, dragen bovendien bij aan economische groei. Denk aan de aanleg van leidingen, maar ook investeringen die de aansluiting op woningen mogelijk maken."
Restwarmte
De restwarmte, die Eneco gaat leveren, is afkomstig van de afvalverbrandingsinstallatie AVR in Rozenburg. Het gaat om warmte die vrijkomt bij de verbranding van afval en nuttig kan worden ingezet als warmtevoorziening. Eneco koopt deze restwarmte in van het Warmtebedrijf Rotterdam, dat voorbereidingen treft om het warmtetransportnet van Rozenburg naar Rotterdam aan te leggen. De restwarmtelevering gaat eind 2012 van start.
Eneco zorgt voor de distributie van de warmte in de stad en de wijken via het bestaande ondergrondse warmtenet. Waar nog geen net in Rotterdam-Noord is, legt Eneco dat aan en zorgt voor de aansluiting en aflevering van warmte aan woningen en bedrijven in dit gebied.
Eneco gaat de komende tien jaar een groot aantal bedrijven en woningen, qua omvang vergelijkbaar met zo'n 20.000 huishoudelijke klanten, via het Warmtebedrijf van restwarmte voorzien. Het is de ambitie van Eneco om dit aantal in de toekomst te verdubbelen.
Foto: Afvalverbrandingsinstallatie AVR in Rozenburg.