Financiering energieneutraal bouwen: de mogelijkheden op een rij

Een financieringsoverzicht van energiezuinig bouwen door Agentschap NL.

Financiering van zeer energiezuinig of energieneutraal bouwen blijkt voor veel partijen een groot knelpunt te zijn. Het is logisch dat ze huiverig zijn voor ambitieuze projecten. Innovatieve partijen laten zien dat het anders kan. Het aantal mogelijkheden is zelfs verrassend groot. Agentschap NL zette ze op een rij in het Infoblad financiering energieneutraal bouwen.

Het idee voor het infoblad ontstond naar aanleiding van contacten tussen innovatieve bouwpartijen en Agentschap NL, vertelt Gerrit Jan Hoogland van Agentschap NL.

"Deze koplopers krijgen het voor elkaar om energiezuinig of energieneutraal te bouwen tegen acceptabele kosten. Hoe doen ze dat? En wat kunnen anderen ervan leren?" Het blijkt dat een aantal mogelijkheden om duurzaam bouwen financieel aantrekkelijk te maken, veel voorkomt.

Duurzaamheid integreren in bouwproces
Koplopers integreren duurzaamheid in het bouwproces, dus al vanaf de ideefase denken ze na over de mogelijkheden. Ze erkennen dat duurzame maatregelen een extra investering vergen.

De vraag die voor de hand ligt is 'Hoe krijgen we het gefinancierd?' Innovatieve partijen kijken anders tegen dit vraagstuk aan: 'Hoe kunnen we duurzaamheid organiseren?'

Tijdens het hele bouwproces zijn er mogelijkheden voor kostenbesparing, bijvoorbeeld door te werken met integrale concepten, ketenintegratie, prefab bouwen en werken met vaste bouwteams. Vaste teams die goed op elkaar zijn ingespeeld door de vaste samenwerkingsverbanden, besparen veel tijd. De kostenbesparing kan hierdoor zelfs 25% bedragen.

Meerwaarde energieneutrale gebouwen
Voor partijen als institutionele beleggers en corporaties speelt de waardeontwikkeling van energiezuinige en energieneutrale gebouwen een grote rol. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat het rendement van deze gebouwen fors hoger ligt.

Ook de lagere woon- en gebruiklasten zijn belangrijke voordelen. Daarnaast is het nuttig om te kijken naar de 'total cost of ownership'. Door te investeren in duurzame maatregelen zijn de exploitatiekosten meestal veel lager. De investering betaalt zich dus op die manier terug.

Handige financieringsconstructies
Het infoblad biedt ook inzicht in een aantal handige financieringsconstructies, zoals het samenwerken met een Esco (Energy Service Company), groene hypotheken en (subsidie)regelingen.

Meer informatie Infoblad financiering energieneutraal bouwen.

Deel dit artikel

permalink