'Noordzee wordt groene energiecentrale'

De Noordzee moet een groene energiecentrale worden. De ligging van het gebied is ideaal, tussen landen die allemaal behoefte hebben aan energie en ook een duurzame energiedoelstelling hebben.

Deze wens spreekt Michael van der Heijden, managing director bij investeringsmaatschappij Typhoon Capital, uit tegenover NUzakelijk.nl.

Volgens Van der Heijden heeft dit gebied de mogelijkheid om een energiecentrale te worden."Daar ligt de toekomst", aldus Van der Heijden. "De Noordzee heeft een paar voordelen. Het is niet erg diep en er is geen ruimtegebrek."

Verder waait het er bijna altijd en hebben mensen er geen last van windmolens daar. "Niemand die het daar ziet, niemand die daar wil zijn, volgens de managing director.

Specialisering
Typhoon offshore, dochter van Typhoon Capital, gevestigd in Amsterdam, specialiseert zich in het realiseren van offshore windmolenparken in de Noordzee. De investeringsmaatschappij regelt hierbij voornamelijk de financiële kant van een project.

"Een vergunning is alleen nog maar een stapel papier." Typhoon brengt het project verder. Ook zoekt het concern naar kopers voor het project.

Fors belang
Gisteren werd bekend dat Typhoon offshore het belang in een nog te bouwen windmolenpark ten noordoosten van Schiermonnikoog uitbreidt. Het koopt het aandeel van de Duitse onderneming Bard "tegen marktconforme prijs". Typhoon gaat dit project nu begeleiden tot de bouw in augustus 2012.

Hiervoor heeft het aannemer Van Oord voor ingehuurd. Bij het project heeft het bedrijf al een koper. Het Alkmaarse nutsbedrijf HVC heeft een belang genomen van 15 procent. Kosten De totale kosten van het project zijn 2,5 miljard euro.

De overheid heeft hier wel een productiesubsidie van 4,4 miljard euro voor beschikbaar gesteld, maar deze faciliteit is pas beschikbaar als het project al draaiende is. Tot die tijd moet Typhoon de financiering regelen voor het project. Het windmolenpark, naar verwachting de grootste in Nederland, moet eind 2013 voor het eerst energie gaan leveren.

Toekomst
De toekomst voor duurzame energie ziet Van der Heijden positief tegemoet. Overheden in Europa beginnen zich beetje voor beetje terug te trekken van de markt, maar de vraag naar duurzame energie neemt niet af.

Eergisteren werd bekend dat het aandeel duurzame energie in Duitsland toenam naar een vijfde van het totale energieverbruik. "De olie raakt op en over kernenergie wordt de publieke perceptie steeds negatiever."

Deel dit artikel

permalink