Cradle to cradle toegepast in het onderwijs

Onlangs is 'The Case' uitgereikt door Stephan Satijn (wethouder gemeente Venlo en voorzitter C2C ExpoLAB) aan College Den Hulster en ROC Gilde Opleidingen. Zij zijn daarmee de eerste onderwijsinstellingen die C2C opnemen in hun lespakket.

The Case is een onderwijstoolkit die is ontwikkeld door het C2C ExploLAB in Venlo. The Case (het is ook letterlijk een koffertje) laat concreet en tastbaar zien hoe Cradle to Cradle en duurzaamheid in de praktijk kunnen worden gebracht. Hij is bedoeld voor leerlingen in het middelbaar en hoger (beroeps)onderwijs.

Het laat leerlingen op een eenvoudige en aansprekende manier kennis maken met de principes van C2C, waarna ze deze principes,direct zelf toepassen in de praktijk. De koppeling van theorie aan praktijk en het feit dat alledaagse materialen worden gebruikt maakt het onderwerp leuk en interessant.

Stephan Satijn: "Het is fantastisch dat het onderwijs nu ook start met het toepassen van C2C in hun onderwijspakketten. Willen we als Venlo voorop blijven lopen op het gebied van C2C dan is het goed dat de overheid hierin samen met ondernemers en onderwijs optrekt."

Susanne Smeets, waarnemend directeur Sector techniek van ROC Gilde Opleidingen, is zeer ingenomen met het initiatief van de gemeente Venlo: "Binnen de sector techniek gebeurt al veel op het gebied van duurzaamheid, nu kunnen we het nog structureler aanpakken, het breed uitdragen. De kwaliteit wordt hierdoor alleen maar groter."

Concreet aan de slag
The Case is uitgereikt tijdens een eerste bijeenkomst waarin met docenten van diverse onderwijsinstellingen in Venlo en omstreken werd ingegaan op de betekenis van C2C voor het onderwijs, de kansen die dit biedt en de manier waarop docenten daadwerkelijk concreet met C2C aan de slag kunnen.

Verschillende onderwijsinstellingen die in Venlo actief zijn (Onderwijsgemeenschap Venlo en omstreken, ROC Gilde opleidingen, CitaVerde, Fontys Hogeschool en HAS) hebben met elkaar afgesproken dat C2C een belangrijk onderdeel wordt van het onderwijs in Venlo.

Gezamenlijke aanpak
Daarvoor ontwikkelen de instellingen nu een gezamenlijke aanpak. Een belangrijke stap in deze aanpak is de ontwikkeling van het Technodome als duurzame school. Docenten, maar ook niet onderwijzend personeel, van de onderwijsinstellingen vormen een belangrijke schakel bij het realiseren van de doelstellingen met betrekking tot het invoeren van C2C in het onderwijs.

Wim Timmermans, onderwijsdirecteur op College Den Hulster ziet alleen maar voordelen: "Het Technasium op College Den Hulster is uitermate geschikt om aan de slag te gaan met The Case van het Expolab. Wil je iets met duurzaamheid bereiken, dan zul je bij de jeugd moeten beginnen. C2C zal dus zeker een vaste plek krijgen in ons lesplan."

Nominatie
Vorige week is bekend geworden dat 'The Case' is genomineerd voor de winnende inzendingen van de zogeheten Duurzame Dinsdag. Van de ruim 400 inzendingen zijn er nu 16 ideeën genomineerd voor het beste duurzame idee van Nederland.

Minister Van Bijsterveldt van Onderwijs maakt 6 september in Den Haag de winnende ideeën (8 prijzen in 4 categorieën) bekend. 

Zie ook: C2C Get inspired

Deel dit artikel

permalink