Van Ruysdael genomineerde Duurzame Dinsdag

Het gedachtegoed van Van Ruysdael, "het nieuwe denken over isoleren", is genomineerd als een van de 16 meest innovatieve voorstellen ter bevordering van een duurzame samenleving. Dinsdag 6 September zullen de duurzame ideeën worden overhandigd aan Staatssecretaris Bleker en zal een jury de prijzen uitreiken.

Duurzame Dinsdag is een jaarlijks terugkerende activiteit, waarmee aandacht wordt gevraagd voor initiatieven vanuit de samenleving gericht op duurzaamheid. De duurzame ideëen worden verzameld in een koffer, welke op de eerste dinsdag van september overhandigd wordt aan het kabinet.

Daarnaast worden prijzen uitgereikt aan de meest innovatieve voorstellen, ter ondersteuning van de ontwikkeling hiervan.

Het nieuwe denken over isoleren
Het nieuwe denken over isoleren is het gedachtengoed van Van Ruysdael, waarin de balans tussen energiebesparing, binnenklimaat en cultuurgoed centraal staat. Van Ruysdael richt zich op de wetenschappelijke thema's gezondheid, ethiek, ecologie, economie en klimaat: nationale en internationale onderwerpen.

In een maatschappij waar isolatie ongematigd toegepast wordt roept Van Ruysdael op tot bezinning. Wanneer isolatiemaatregelen niet in balans zijn met de bestaande bouw ontstaat 'overisolatie'. Het binnenklimaat wordt verstoord, kostbaar cultuurgoed gaat verloren en de energiebesparing valt op de lange termijn tegen.

Isoleren in balans
De oplossing voor het woningbestand van voor 1960 ligt niet in het kiezen van de materialen met de hoogste isolatiewaarden, maar in het bereiken van de juiste balans tussen isolatie en de bestaande constructie.

Isolerend enkelglas is een van de producten die Van Ruysdael ontwikkelt specifiek voor deze situaties: het past in de oorspronkelijke sponningen, heeft een authentieke uitstraling en biedt tegelijkertijd hoogwaardige technische eigenschappen als warmte- en geluidsisolatie, doorbraakvertraging en uv-wering. Daarnaast heeft het glas een levensduur die vele malen langer is dan andere isolerende beglazing.

Steeds meer gemeenten subsidiëren naast het isoleren met dubbelglas ook het Van Ruysdael isolerend enkelglas als een duurzame oplossing voor de isolatie van bestaande woningen.

Meer informatie: Van Ruysdael

Deel dit artikel

permalink