Ondergrondse waterberging voor 10 miljoen liter water

In het Museumpark in Rotterdam is onlangs een ondergrondse waterberging in gebruik genomen. De berging heeft een bergingscapaciteit van 10 miljoen liter water.

Wethouder Alexandra van Huffelen (duurzaamheid, binnenstad en buitenruimte) en dijkgraaf Hans Oosters - van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard - hebben de waterberging geopend.

De berging is gerealiseerd onder de inrit van de parkeergarage Museumpark. De bergingscapaciteit is te vergelijken met de hoeveelheid water in vier olympische zwembaden.

Het is de grootste ondergrondse waterberging van Nederland. De waterberging is een van de maatregelen die de gemeente Rotterdam en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard treffen om wateroverlast in het centrum van Rotterdam te beperken.

Dubbelfunctie
De berging dient als tijdelijke opvang van regenwater, bij hevige en langdurige regen.Wanneer de singels in het stadscentrum het regenwater niet meer kunnen verwerken, neemt de berging het overtollige regenwater tijdelijk op. Zodra het ophoudt met regenen, wordt de berging weer leeggepompt in het riool.

Zonder de waterberging is er gemiddeld tien keer per jaar sprake van overstort, waardoor het water in de singels zich vermengt met rioolwater. Hierdoor ontstaat stankoverlast en vissterfte. Met de waterberging komt deze situatie nog maar eens per twee jaar voor. De waterkwaliteit in de singels verbetert daarmee aanzienlijk. In het dichtbebouwde centrum van Rotterdam is geen ruimte voor het aanleggen van extra singels.

Door de dubbelfunctie van een parkeergarage met waterberging wordt de schaarse ruimte in het hart van de stad optimaal benut. Het parkeren en opvangen van water blijven echter altijd van elkaar gescheiden.

Waterplan II
De ondergrondse waterberging is één van de innovatieve maatregelen uit het Waterplan II, die de gemeente Rotterdam samen met de waterschappen in het dichtbevolkte, stedelijke gebied toepast. De afdeling Watermanagement van Gemeentewerken Rotterdam is samen met het hoogheemraadschap verantwoordelijk voor het beheer van de watersystemen in de stad.

Naast de financiering door de gemeente Rotterdam en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, heeft de provincie Zuid-Holland een bijdrage geleverd. De ondergrondse waterberging past binnen de doelstellingen van het college om in 2025, 100% klimaatbestendig  te zijn.

Deel dit artikel

permalink