Interview met Remco Kruit van Triple Square

De oprichter van Triple Square over toetsingsinstrumenten en certificering bij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).

Het praktijkseminar MVO in de bouw op woensdag 21 september vindt tijdens de Dutch Green Building Week plaats en staat in het teken van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. De vraag die deze middag centraal staat is: hoe kun je optimaal profijt halen uit je MVO-beleid? Met praktijkvoorbeelden, toetsingsinstrumenten, certificatie en aandacht voor marketing.

Remco Kruit is mede-oprichter van Triple Square, een adviesorganisatie op het gebied van sustainability. Kruit geeft op het Praktijkseminar MVO in de bouw een presentatie over de verschillende MVO-toetsing instrumenten en certificatie.

 Wat doe je in de dagelijkse praktijk?
"Als vennoot van Triple Square is het mijn belangrijkste taak intern, het vormgeven van de organisatie en extern het positioneren van Triple Square als een consultancy opgebouwd uit MVO-consultants met ieder een eigen expertisegebied. Of het nu gaat om bijvoorbeeld duurzaamheid, arbeidsomstandigheden, sociaal beleid, mensenrechten, Triple Square wil het brede MVO-gebied afdekken met haar consultants. Ons uitgangspunt is dat een individuele MVO-consultant niet diepgaand deskundig kan zijn op alle deelterreinen van MVO, dat is echt onmogelijk."

Deze insteek zorgt voor een hoge kwaliteit van onze dienstverlening, denkt Kruit. "Verder werken wij samen met andere bureaus die een zeer specifieke of gedetailleerde deskundigheid hebben, bijvoorbeeld op het vlak van subsidies, zuinige verlichting en mobiliteit. Buiten dit alles zijn wij gespecialiseerd in het integreren van MVO in (bestaande) managementsystemen. Of het nu gaat om kwaliteit, milieu of arbo, wij zien een belangrijke efficiencyslag in het combineren van aandachtsgebieden, zeker ook omdat er een aardige overlap bestaat. Meer dan men over het algemeen denkt."

 Er zijn nogal wat certificeringen als het op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen aankomt. Zijn er teveel?
"Concurrentie is in principe nooit verkeerd, het zorgt voor een continue drang naar kwaliteitsverbetering. Aan de andere kant komt het de transparantie in de markt niet ten goede en zien we nogal wat kwaliteitsverschillen in de certificatieschema's en de deskundigheid van beoordelaars. Mijn standpunt is: Het is belangrijk met MVO bezig te gaan en bezig te blijven."

Kruit: "Of dat nu leidt tot een certificaat of verklaring vind ik eigenlijk niet zo spannend. Zolang het voor stakeholders duidelijk genoeg is wat het certificaat of de verklaring nu concreet betekent, met andere woorden wat voor waarde er aan toegekend mag worden."

Wat vind je persoonlijk het beste instrument voor mvo?
"Hahaha, tsja, een politiek antwoord is hier op zijn plaats: Het beste instrument is dat instrument wat het beste zorgt voor volledige acceptatie van MVO-inspanningen binnen de organisatie en de meeste transparantie verschaft richting de stakeholders van de organisatie. Natuurlijk heeft ieder instrument zijn voor- en nadelen. Deze zullen zeker tijdens het praktijkseminar de revue passeren. Daarmee wordt het voor de deelnemer gemakkelijker een weloverwogen keuze te maken."

Je besteedt tijdens je presentatie op 21 september geen aandacht aan de CO2-prestatieladder, waarom niet?
"De CO2-Prestatieladder dekt slechts een beperkt deel van het brede MVO-gebied af. Als ik deze er bij betrek, wordt het appels met peren vergelijken, een gevaar dat er overigens al inzit als we het aan de ene kant over certificatie hebben en aan de andere kant over een zelfverklaring. Maar in beide gevallen gaat het wel over het MVO-brede gebied wat niet het geval is bij de CO2-Prestatieladder."

Meer informatie: MVO in de bouw
Meer informatie: Triple Square 

Deel dit artikel

permalink