Zomercolumn: Frans van Dijk

Frans van Dijk van GWBO over DUURzame oplossingen.

DUURzaam denken binnen de bouw

Een aantal weken geleden heb ik wat advieswerk gedaan voor een bouwbegeleider. Hij vertegenwoordigde de klant bij het bouwen van een luxe villa. Als aanspreekpunt namens de klant had hij ook contact met de aannemer. Deze aannemer had de klus, zoals aannemers wel vaker doen, veel te goedkoop aangenomen.

Er moest dus bezuinigd worden. En een aannemer zou een aannemer niet zijn als hij niet gaat beknibbelen en aanpassen om het project alsnog winstgevend te maken.

Dat kan goedkoper
Zo ook in deze situatie. En deze aannemer had zijn pijlen gericht op de EPC-berekening. De woning voldeed ruim aan de EPC-berekening, maar dat kan natuurlijk goedkoper. Zo werden de 'duurdere' maatregelen wegbezuinigd en werd de ene op de andere 'verbetering' doorgevoerd.

Zo kwam op een dag  de aannemer met het idee om de gasketel te vervangen door een gasketel/warmtepomp combinatie. Het warmtepompje (je weet wel, zo'n brommend apparaat dat ook in je koelkast zit) dat in deze ketel zit, haalt warmte uit de ventilatielucht en gebruikt de warmte om warm water te maken.

Dat klinkt erg duurzaam en dat wordt ook bevestigd door de bijgeleverde verklaring. Een verbetering van 0,2 op de EPC, waardoor de EPC-berekening weer voldoet. Er was immers al flink gestreept in de duurzame maatregelen.

Duur
De klant natuurlijk enthousiast, maar de bouwbegeleider kon de verbetering niet beoordelen. Hij weet veel van de bouw, maar niet zo veel van duurzame installaties. Hij vroeg dus aan mij om er eens naar te kijken. Na een korte blik op de specificaties werd al snel duidelijk dat dit een erg duur apparaat was. Niet zo zeer in de aanschaf, maar wel in het gebruik. En waarom?

Diep verstopt in het specificatieblad lag het antwoord. Het warmtepompje in de ketel heeft een rendement van 240%. Dat is een stuk beter als de 87% rendement van een gasketel. Maar waarom is het apparaat dan zo duur? De reden hiervoor is de  relatief lage gasprijs t.o.v. elektriciteit. Elke MegaJoule warmte die het warmtepompje opwekt kost € 0,025 en elke MegaJoule warmte die de ketel opwekt kost maar € 0,016.

Dat is dus een verhoging van ruim 50% op de verwarmingskosten!  Het apparaat bespaart wel wat energie, maar gebruikt duurdere energie om de warmte op te wekken. Een hele DUURzame oplossing dus.

Te mooi om waar te zijn
De bouwbegeleider en zijn klant waren natuurlijk erg blij met mijn advies om niet voor dit apparaat te kiezen. Maar is een warmtepomp dan slecht? Nee dat natuurlijk niet. Een goed ontworpen warmtepompinstallatie kan in de praktijk wel 800% rendement halen. Dat is vele malen goedkoper dan een gasketel en vele malen duurzamer!

Dus als je bouwt, laat je niets wijsmaken. En als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het vaak ook te mooi om waar te zijn.

Frans van Dijk
Eigenaar
GWBO

Oproep
Ook een zomercolumn schrijven? Stuur een mail naar g.vos@duurzaamgebouwd.nl We plaatsen de zomercolumn tot eind september, enkele bijdragen zijn nog welkom.

Deel dit artikel

permalink