Nieuwe ontwikkelingen voor zonne-energie

 Er is steeds meer vraag naar zonnepanelen om te concurreren met steenkool. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op, waardoor zonne-energie aantrekkelijker wordt.

Bij Massachusetts Institute of Technology zijn verschillende indrukwekkende initiatieven in ontwikkeling.

Zonne-energie ook 's nachts beschikbaar
Professor Jeffrey Grossman heeft met zijn team een nieuw molecuul ontwikkeld, azobenzeen. Dit molecuul kan de warmte uit de zon voor lange tijd opslaan en pas gebruikt wanneer het nodig is, bijvoorbeeld in de nacht. Het materiaal zet de energie om en slaat de energie op. Het wordt niet afgebroken en het is goedkoop.

Papieren zonnecel uit de printer
Een team onder leiding van professor Karen Gleason heeft een manier ontdekt om fotovoltaïsche cellen op papier of stof te produceren. Dat gaat bijna net zo eenvoudig als het afdrukken van een document. Het printen van de cellen is goedkoper en duurzaam. De papiercel kan meer dan 1000 keer opnieuw worden gevouwen zonder prestatieverlies.

Zonne-energie ook tijdens bewolkte dagen
Professor Chen Gang werkt aan een revolutionair zonnepaneel dat 8 keer zo goed werkt als het beste zonnepaneel van dit moment. Dit paneel kan zelfs opwarmen van omgevingslicht, ook op een bewolkte dag en het paneel is goedkoop in productie.

Virus zet nanodeeltjes op een rij
Afgestudeerde MIT-studenten hebben een M13-virus ontworpen. Het virus kan koolstof nanobuisjes structureren, zodat deze effectiever zijn in het omzetten van zonne-energie. Dit hulpmiddel zorgt ervoor dat de efficiency van een zonnepaneel flink omhoog gaat.

Een raam als zonnepaneel
Steden over de hele wereld zijn gevuld met ramen, waar men efficiënter gebruik van kan maken. Hoogleraar Elektrotechniek Vladimir Bulovic onderzoekt de mogelijkheid om ramen te gebruiken als zonnepaneel. Hij wil daarvoor een laag van transparante organische zonnecellen aanbrengen op de beglazing. Het is wel de bedoeling dat je nog steeds naar buiten kunt kijken.

Bron: Agentschap NL

Deel dit artikel

permalink