Eerste verlichtingsystemen ook 'belicht' onder Cradle to Cradle

Het in Nederland onder de naam BB-Lightpipe op de markt geïntroduceerde verlichtingssysteem  is recentelijk beoordeeld op duurzaamheid aan de hand van de Cradle to Cradle (C2C) criteria.

 Het verlichtingsconcept is gebaseerd op de nieuwe generatie Led-technologie, reageert op de daglichtintensiteit en wordt in de nabije toekomst uitgebreid met daglichtverspreiding.

Naast een behoorlijk energiebesparingspotentieel ten opzichte van de huidige TL generaties ( tot wel 65% reductie), worden voor de BB-lightpipe armaturen alleen materialen gebruikt die voldoen aan de C2C-criteria.

Minder materialen nodig
Verheugend is het feit, dat een re-design van het oorspronkelijk ontwerp ook heeft geleid tot een verminderde diversiteit aan benodigde materialen en een effectievere productietechnologie.

De huidige opzet van toetsing en certificering volgens C2C is nog niet ingericht voor complexe electrotechnische installaties. In de Verenigde Staten zijn een tweetal verlichtingssystemen gecertificeerd, met de restrictie dat bekabeling, stekkers en lampen uitgezonderd zijn van de beoordeling.

Bij het BB-lightpipe systeem zijn de bekabeling, stekkers en LED wel meegenomen in de beoordeling.

Gezien de waardevolle potentie van dit nieuwe systeem heeft M.Braungart een separate verklaring afgegeven waarmede het product een C2C waardering verkrijgt, ondanks de omissie in de huidige certificeringsprotocollen.

Het BB-lightpipe systeem wordt nu al toegepast in verkeersruimten in gebouwen, parkeerdekken en geleidelijk aan ook in werkruimten zoals kantoren. 

Voor meer informatie: BB Lights Concepts

Deel dit artikel

permalink