Interview met Wim van den Berg, Directeur van Alcoa Nederland

Onlangs is Alcoa als partner van Duurzaam Gebouwd toegetreden. Een interview met Wim van den Berg, Directeur van Alcoa Nederland.

 Alcoa heeft wereldwijd 59.000 medewerkers in 31 landen. Hoeveel mensen werken er voor Alcoa Nederland?  
"Alcoa Nederland telt 160 medewerkers."

Alcoa is gespecialiseerd in architectuursystemen wat wordt hier precies onder verstaan?   
"Alcoa Architectuursystemen is ontwerper, adviseur en leverancier van aluminium profielsystemen voor ramen, deuren, serres en gevels. Alcoa slaat een brug tussen architecten, opdrachtgevers en raam- en deurfabrikanten, om zo het optimum te zoeken tussen esthetica, efficiency en duurzaamheid, waarbij de specifieke voordelen van aluminium volledig worden benut."

Van den Berg vertelt dat een grote verscheidenheid aan ramen, deuren, schuifpuien, serres en gevels reeds van de Alcoa aluminium profielsystemen gemaakt zijn en in grote verwerkt. Van den Berg: "Een royaal aanbod in hang- en sluitwerk, vormgeving, kleur en oppervlaktebehandeling zorgt voor een grote mate van vrijheid in ontwerp en uitvoering. Door de vele mogelijkheden, de beproefde kwaliteit en de uitstekende prestaties worden de systemen toegepast in zowel de utiliteitsbouw als de woningbouw. De systemen zijn zeer geschikt voor inbraakwerende en brandwerende toepassingen."

Daarnaast geeft Van den Berg aan dat Alcoa Architectuursystemen vooral ook een adviseur en ontwikkelaar, die graag meedenkt in het ontwikkelen van custom-made toepassingen om ook wensen en ideeën van klanten vorm te geven.

 Wat zijn de voordelen van aluminium?
"Het extrusieproces van aluminium biedt de mogelijkheid om een grote verscheidenheid aan functies te verwerken in één profiel. Verder is het Het toepassen van geavanceerde legeringen maakt het aluminium weerbestendig en ongevoelig voor de schadelijke effecten van UV-stralen."

Aluminium veroudert niet, vertelt Van den Berg. "Dat doen organische materialen wel. Aluminium heeftt bovendien geen onderhoud nodig. Het neemt geen vocht op, het rot niet, het splijt niet en het kraakt niet."

Een grote pré vindt Van den Berg dat aluminium in alle kleuren kan worden gelakt. "Dit verhoogt de duurzaamheid van het materiaal en zorgt ervoor dat het oppervlak makkelijker schoon te maken is. Het kent een nagenoeg onbeperkte levensduur. En tijdens het recyclen van aluminium wordt circa 95% aan energie bespaard ten opzichte van de productie van primair aluminium."

Wat is een project waar jullie trots op zijn en waarom?
Van Den Berg kan niet specifiek een project noemen. "Wij kijken met trots terug op elk project waarbij onze systemen een bijdrage hebben geleverd aan het tot stand komen van een gebouw. Elk project heeft zo zijn eigen charme en is speciaal op zijn eigen manier. Projecten waar wij in het bijzonder met trots op terug kijken zijn projecten waarbij een op maat gemaakte oplossing toegepast is die zo goed bevalt dat deze is uitgegroeid tot een standaard systeem." 

Kunt u wat vertellen over hoe Alcoa zich intern/extern met duurzaamheid bezighoudt?
"We zijn actief bezig met duurzaamheid. Denk hierbij onder andere aan afvalbeperking, het creëren van een veilige en gezonde werkomgeving en het tonen van maatschappelijke betrokkenheid. We wisselen geregeld kennis uit op het gebied van ontwerpen en produceren met collega's van andere wereldwijde vestigingen. Het uitgangspunt is om slim, intelligent en duurzaam te ontwerpen om zo onder andere het materiaalverbruik te minimaliseren. De profielen worden zodanig vorm gegeven dat ze na hun levens- of gebruiksduur weer makkelijk te demonteren zijn en omgesmolten kunnen worden voor andere toepassingen."

Zink en kit zijn uit den boze, vertelt Van den Berg. "We maken geen gebruik gemaakt van zamac hoekverbinders die zink bevatten. En er wordt geen kit toegepast in de vliesgevels zodat het aluminium beter te recyclen is. We proberen verder het aantal logistieke handelingen zo klein mogelijk te houden door haar processen zo efficiënt mogelijk in te richten."

Kunt u wat meer vertellen over de Cradle to Cradle certificering?
"We hebben als eerste aluminiumfabrikant -en verwerker ter wereld een Cradle to Cradle-certificaat  ontvangen van MBDC (McDonough Braungart Design Chemistry, red.). Het wereldwijd geproduceerde primair aluminium, enkele Amerikaanse gevelproducten en plaatmaterialen voor de productie van aluminium blikjes en drukplaten voldoen aan dit predicaat en hebben een Cradle to Cradle-certificaat ontvangen op het niveau 'zilver'."

 Waarom zijn jullie partner geworden van Duurzaam Gebouwd
"Iedereen heeft expertise en een visie op het gebied van duurzaamheid en Duurzaam Gebouwd bied een prachtig platform waar al deze expertises en visies samen komen. Wij dragen graag ons steentje bij aan het verduurzamen van onze samenleving door niet alleen binnen ons bedrijf met duurzaamheid bezig zijn, maar ook door onze expertise en visie te delen met anderen."

Meer informatie: Alcoa  

Deel dit artikel

permalink