Enorme incentive voor energiebesparing in de openbare verlichting

Provincies en gemeenten krijgen van de beheerders van de elektriciteitsnetten in Nederland meer mogelijkheden om de openbare verlichting te dimmen.

De lagere energiekosten die daarmee gepaard gaan, worden voortaan altijd doorberekend naar provincies en gemeenten. En de administratieve lastendruk voor provincies en gemeenten wordt verminderd.

Dit zijn de belangrijkste afspraken die de Taskforce Verlichting gemaakt heeft met Netbeheer Nederland en de drie grootste regionale netbeheerders, Enexis, Liander en Stedin. De afspraken zorgen voor een enorme incentive voor energiebesparing in de openbare verlichting; dimmen kan zorgen voor 20 tot 30% extra energiebesparing in de openbare verlichting.

Dimmen van openbare verlichting
In de afspraken met de Taskforce Verlichting hebben de netbeheerders zich bereid verklaard om het dimmen van de openbare verlichting (via de aansluiting) altijd mogelijk te maken. Op verzoek gaan de netbeheerders gemeenten en provincies actief faciliteren op gebied van dimmen en andere mogelijkheden van energiebesparing.

Een aantal netbeheerders is - in samenwerking met gemeenten - al gestart met pilots op gebied van dimmen. Door de openbare verlichting in Nederland tijdens de nachtelijke uren te dimmen, kan naar schatting 20 tot 30% extra energiebesparing in de openbare verlichting gerealiseerd worden. 

Daarnaast werken de netbeheerders voortaan met een nieuw rekenformat dat ervoor zorgt dat de energiebesparing die door dimmen wordt gerealiseerd ook daadwerkelijk wordt doorberekend naar provincies en gemeenten. In Nederland is een groot deel van de openbare verlichting onbemeterd, waardoor de lagere energiekosten als gevolg van dimmen in het verleden niet altijd werden doorberekend. Met het nieuwe format zal dit voortaan wel het geval zijn.

Accountantsverklaring en servicenormen
Ook zijn er afspraken gemaakt over de administratieve lastendruk en de service bij storingen. Waar gemeenten voorheen konden worden gevraagd naar een accountantsverklaring (die de juistheid van de aangeleverde gegevens garandeerde), kan voortaan worden volstaan met een bestuurdersverklaring.

Ten slotte werken de netbeheerders samen aan een landelijke servicenorm, die in 2012 gereed moet zijn. Dit moet leiden tot meer duidelijkheid over de snelheid waarmee storingen verholpen worden en betere communicatie over het oplossen van deze storingen.

Enorm potentieel
"Het energiebesparingspotentieel in de openbare verlichting is groot. Toch werden innovatie en besparingen in het verleden soms in de weg gestaan door de netbeheerders. De nieuwe afspraken maken hieraan een einde en bieden gemeenten en provincies ruim baan om met energiebesparing aan de slag te gaan. Het positieve effect hiervan zal zeker snel zichtbaar zijn", aldus Rob Metz, voorzitter van de projectgroep Openbare Verlichting van de Taskforce Verlichting.

Bij de afspraken met de netbeheerders zijn gemeenten en provincies betrokken, onder meer via de VNG en het Intergemeentelijk overleg Openbare Verlichting (IGOV). De afspraken staan verwoord in een brief, die digitaal aan alle gemeenten en provincies verzonden is.

Deel dit artikel

permalink