Cookeilanden stappen over op duurzame energie

De Cookeilanden willen in 2020 volledig overstappen op duurzame energie. Met het plan willen de Cookeilanden het eerste land ter wereld worden dat totaal geen CO2-uitstoot.

De Cookeilanden stoten weinig CO2 uit in vergelijking met andere landen. Premier Henry Puna: "Statistisch gezien doet onze uitstoot er niet toe. Maar als volk willen we iets doen aan de klimaatverandering. Als het niet voor de wereld is, dan voor onszelf. Bijna al onze energie komt uit olie. We geven de helft van ons nationale budget uit aan olie. Daardoor verlaten tientallen miljoenen dollars onze eilanden."

De Cookeilanders hebben al te maken met een stijgende zeespiegel, verbleking van koraalriffen, frequentere en sterkere cyclonen, veranderingen in de neerslagpatronen en toegenomen kusterosie.

Oostenrijkse hulp
Ter orientatie was premier Puna in Güssing. In dit Oostenrijkse stadje zijn ze volledig overgestapt op hernieuwbare energie. Er worden geen fossiele brandstoffen meer gebruikt en de inwoners zijn energieonafhankelijk. De stad trok ook nieuwe bedrijven aan uit de groene sector en werd zo een toeristische trekpleister.

Puna: "Adviseurs uit Güssing komen naar de Cookeilanden om hun ervaringen te delen en ons te adviseren. Daar verwacht ik veel van. Ik heb in Güssing geleerd dat bijna alles mogelijk is als er politieke wil is en de bevolking achter de plannen staat." 

Op de Cookeilanden liggen de plannen klaar voor de bouw van een zonne-installatie met een capaciteit van 2 megawatt. Het land krijgt steun uit Japan en Nieuw-Zeeland en van het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP).

Bron: EnergiePortal

Deel dit artikel

permalink