Zomercolumn: Paul Kengen

Paul Kengen van Local geeft tips en tricks voor woningcorporaties.

WONINGCORPORATIES, VERDUURZAAM EN VERENIGT U!

Steeds meer woningcorporaties ontdekken de mogelijkheden van het eigen energiebedrijf. Zelf investeren en exploiteren van de energievoorziening voor eigen vastgoed geeft de mogelijkheid om met maatschappelijk kapitaal de energielasten voor bewoners laag te houden en tevens zeggenschap te houden.

Echter, doordat er nauwelijks kennis en ervaring wordt gedeeld is het opzetten en exploiteren van een eigen energiebedrijf een tijdrovend en kostbaar proces. Ik pleit daarom voor standaardisering bij het oprichten, inrichten en het exploitatiemanagement van duurzame energiebedrijven.

Niet ingewikkeld
Het oprichten van een eigen energiebedrijf is niet ingewikkeld, maar er moet wel een aantal zaken worden geregeld om het energiebedrijf daadwerkelijk energie te laten produceren en deze energie te leveren aan de afnemers. Die activiteiten zijn in essentie gelijk voor ieder op te richten energiebedrijf en vragen om kennis van fiscale, bedrijfseconomische, juridische en organisatorische zaken.

Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van energieleveringscontracten, het werken met exploitatiemodellen en het belang van goede bewonerscommunicatie. Kennis van wet- en regelgeving is onmisbaar. Er moet worden uitgezocht welke subsidies beschikbaar zijn en wat de optimale koppeling is met het Woning Waardering Stelsel (WWS) en de Waarborg Sociale Woningbouw (WSW).

En wat te denken van de invloed van het toegestane werkgebied woningcorporaties, de Warmtewet en de EPBD? Er is zoveel om rekening mee te houden! Het is een worsteling: woningcorporaties hebben zich te houden aan verplichtingen uit akkoorden met overheden en ze hebben te maken met positieve en negatieve prikkels vanuit wetgeving en stimuleringsregelingen. En dat niet alleen voor nieuwbouw, maar ook voor een portefeuille in bewoonde staat!

Wiel
Woningcorporaties opereren allemaal binnen hetzelfde bestel. Desondanks wordt het wiel te vaak opnieuw uitgevonden in de zoektocht van afzonderlijke woningcorporaties naar een optimale en werkbare situatie rondom het opzetten en het exploiteren van een eigen energiebedrijf. Het is inefficiënt en kostbaar dat de kennis en ervaring uit goedlopende projecten niet breed beschikbaar wordt gesteld aan de gehele sector.

Ik stel voor dat de woningcorporaties gebruik gaan maken van alles wat reeds is bedacht en gemaakt. En dat deze gegevens worden ingezet om de vervolgens vrijgekomen tijd te kunnen besteden aan het optimaliseren van de projectgebonden omstandigheden die niet gestandaardiseerd en gekopieerd kunnen worden.

Zo kan het opzetten en exploiteren van een energiebedrijf voor alle woningcorporaties en voor elk project een overzichtelijk proces worden, dan winstgevend is bovendien.

ir. Paul Kengen (Msc) 
Partner van Local en gespecialiseerd in de oprichting en exploitatie van duurzame gebouw- en gebiedsgebonden energiebedrijven.


Oproep
Ook een zomercolumn schrijven? Stuur een mail naar g.vos@duurzaamgebouwd.nl

Deel dit artikel

permalink