WarmBouwen 2.0 - interview met Jetse Vink

Het rijksmonument De Tempel in Den Haag werd opgewaardeerd van energielabel G naar A met de innovatieve techniek WarmBouwen. Inmiddels is het concept doorontwikkeld en ook geschikt voor het duurzaam renoveren van woningen. Een gesprek met Jetse Vink. Hij is renovatieontwikkelaar bij Local. Dit bedrijf is een van de oprichters van de Stichting WarmBouwen.

Enthousiast vertelt Jetse Vink over WarmBouwen: "De kracht van WarmBouwen ligt in de eenvoud van het concept. Een bestaande woning wordt aan de buitenzijde voorzien van een nieuwe gevel. Deze nieuwe gevel bevat een geïntegreerd netwerk van waterleidingen, dat sterke overeenkomsten toont met een vloerverwarmingsnetwerk."

Netwerk van waterleidingen
In de winter wordt warm water uit een bodembron (Warmte Koude Opslag-principe) door het netwerk van waterleidingen gepompt. Door thermische geleiding neemt de nieuwe buitengevel hierdoor de temperatuur van het water van circa 12°-14° Celsius aan.

Als gevolg hiervan is het standaard altijd 17°-19° in de woning (12°-14° + interne warmtelast van mensen, lampen & apparaten), zonder dat de ketel aan is geweest. In de zomer wordt het bovenstaande proces omgedraaid; er stroomt koud water door de gevel, waardoor de woning gratis wordt gekoeld.

Vink: "Door het activeren van de gevel wordt circa zeventig procent van de energiebehoefte ten behoeve van ruimteverwarming bespaard. De mogelijkheid tot gratis koeling komt ten goede aan het comfort van de woning en leidt tot balans van energie met de omgeving."

Naast energetisch voordeel en een verbeterd comfort, leidt WarmBouwen tot een gezond binnenklimaat, een esthetisch nieuwe woning en grote praktische en economische voordelen bij de toepassing van het concept.

Duurzame renovatie
Vink vertelt dat WarmBouwen bij uitstek geschikt is voor het renoveren van de na-oorlogse, seriematige woningvoorraad, waarbij het eigendom bij één partij ligt.

"Om de toepassing bedrijfseconomisch interessant te maken is een projectgrootte van minimaal dertig woningen vereist. WarmBouwen is daardoor vooral voor woningcorporaties en commerciële verhuurders een bijzonder aantrekkelijke toepassing voor het verduurzamen van de bestaande woningportefeuille. WarmBouwen is toepasbaar op verschillende type woningen, waarbij het beste resultaat wordt gehaald bij rijwoningen en flats met voldoende dichte gevel."

Marktimplementatie
In samenwerking met de Universiteit Twente en Buro Nieman is het bedrijf bezig om energetische bewijslast te creëren voor WarmBouwen. Vink: "Deze bewijslast vergt tijd en aandacht, omdat WarmBouwen gebaseerd is op accumulatie in plaats van isolatie, waardoor de bestaande rekenmethodieken niet aansluiten op het innovatieve concept."

Vink licht tot slot toe graag in contact te komen met woningeigenaren zoals woningcorporaties of commerciële verhuurders die interesse hebben in WarmBouwen. "Wij komen vrijblijvend langs om de bedrijfseconomische haalbaarheid van WarmBouwen te bewijzen op basis van een concreet project."

Voor meer informatie zie: De voordelen van WarmBouwen

Meer informatie:     WarmBouwen
Contact:                 jetse@warmbouwen.nl

Foto's
1 De Tempel in Den Haag
2 Grafiek WarmBouwen
3 Renovatieontwikkelaar Jetse Vink

Deel dit artikel

permalink