De voordelen van WarmBouwen

WarmBouwen voor woningen biedt de volgende voordelen.

 1.   Zeer laag energieverbruik
Door de buitenschil van een woning thermisch te activeren, wordt een grote energetische winst gerealiseerd. De warmtevraag t.b.v. ruimteverwarming wordt voor circa 70% beperkt en koeling wordt 100% gratis vanuit de WKO geleverd.

2.   Hoger comfort
Als gevolg van verwarming en koeling door middel van straling heeft een WarmBouwen woning een comfortniveau dat tenminste de komende 50 jaar aan de wensen en eisen van bewoners zal blijven voldoen. Hierdoor kan de eigenaar de woning voor lange termijn exploiteren.

3.   Gezond binnenklimaat
In tegenstelling tot sterk geïsoleerde woningen, wordt een WarmBouwen-woning natuurlijk geventileerd. Hierdoor vermijdt de eigenaar de investering en onderhoudskosten t.b.v. ventilatie en heeft de gebruiker geen overlast van de ongezonde aspecten van mechanische ventileren, zoals geluidsoverlast, vochtproblemen en een slechte luchtkwaliteit bij een defect. Bovendien bespaart de bewoner de energielasten die mechanische ventilatie met zich meebrengt.

4.   Verbeterde esthetische uitstraling
De nieuwe, dunne buitengevel (ca. 10 cm dik) stelt de architect in staat om te differentiëren in de mono-architectonische eigenschappen van de na-oorlogse woningvoorraad. Hierdoor ontstaat een nieuwe architectonische dynamiek in de wijk.

5. Praktisch toepasbaar
Bij toepassing van WarmBouwen worden enkel werkzaamheden aan de buitenkant van de woning verricht, waardoor bewoners gewoon kunnen blijven zitten. Voor de eigenaar scheelt dit niet alleen geld (uitplaatsingskosten à €10.000 - €13.000 per woning), maar leidt dit ook tot een sneller proces door verminderde weerstand van bewoners

Voor het opwekken van de resterende 30% aan warmtebehoefte en de vraag naar warm tapwater, kan gewoon de bestaande (CV) installatie gebruikt worden. Bij vervanging van de bestaande installatie kan deze veel kleiner gedimensioneerd worden, omdat de piekbelasting na het toepassen van WarmBouwen aanzienlijk kleiner is.

Meer informatie: Grafieken WarmBouwen

Deel dit artikel

permalink